glumac-rodjen-sa-zecjom-usnom:-evo-zbog-cega-nastaje-i-kako-moze-da-se-ukloni

Hoakin Finiks je imao zečju usnu, koju je u međuvremenu operisao. Od hiruškog zahvata ostao je blagi ožiljak koji glumcu daje neki poseban šarm.

Holivudska zvezda koja je nedavno sa suprugom Runi Marom uživao u salonu za pedikir u Los Anđelesu, jeste i najpoznatija ličnost u čijoj biografiji stoji podatak da je rođen sa palatoschisisom.

Hoakin FiniksFoto: Profimedia

A šta je zapravo zečja usna?

Ona preddtavlja nedovoljno srastanje segmenata usana, tvrdog, mekog nepca. Može da se manifestuje kao zarez na usni ili da bude veoma izražen pa da zahvati usnu, tvrdo, mako nepce, nos, da dosegne čak i do oka i uha, jadnostrano ili obostrano (što zavisi od toga u kom periodu unutarmateričnog života je nastala zečja usna i koliko delova lica nije sraslo).

Kao najčešći uzrok navodi se genetika, mada mogu da je izazovu i određeni lekovi, nepravilna ishrana, virusne infekcije, stresovi kojima je trudnica izložena u drugom stanju, alkohol, duvan, nedozvoljene supstance.

Hoakin u filmu “Gladijator”Foto: Profimedia

Uklanja se operacijom, koja se pak, smatra krajnom metodom. Dete koje se rodi sa zečjom usnom trebalo bi da prvo nosi ortodontske protezice i to već nedelju dana nakon rođenja.

Šmekerski nosi ožiljak od operacijeFoto: Profimedia

Proteze se menjaju na dve do ti nedelje i nose se do trećeg meseca. Značajno olakšavaju ishranu deteta.

Zečja usna može da negativno utiče na samopouzdanje deteta koje je ima, a zvezde poput Hoakina Finiksa služe kao najbolji primer da ona ne sme i ne treba da bude prepreka na putu ka ostvarenju ciljeva.