glumica-je-zaradjivala-milijarde-i-snimila-najvece-hitove:-potpisala-je-„jin-jang“-ugovor-a-onda-je-nestala-–-evo-sta-je-potpisala

Velika misterija dogodila se 2018. godine kada je kineska zvezda Fan Bingbing netragom nestala.

Fan je zvezda Istoka i iza sebe ima niz velikih hitova poput „Iron Man 3“ i „X-Men: Days Of Future Past“. Radi se o jednoj od najplaćenijih glumica na svetu, a svaki njen trag pomno se prati.

Zato je vest o njenom misterioznom nestanku juna 2018. godine izazvala pravu uzbunu. Nakon što je objavljeno da je nedeljama niko nije video, početkom oktobra oglasila se službenom izjavom. U njoj se izvinila milionima fanova i sopstvenoj državi zbog utaje poreza.

O čemu se radi? Putem društvenih mreža je u kinesku javnost dospeo ugovor o snimanju filma koji je potpisala. Kako se pisalo, glumica je imala dva različita ugovora – jedan službeni u kome je pisalo da joj je plata milion i po dolara, dok je otkriveno i postojanje privatnog ugovora po kome bi trebalo da joj se isplati sedam i po miliona dolara.

U pitanju je „jin-jang“ ugovor, česta pojava u Kini, a to je oblik izbegavanja plaćanja poreza pri čemu se ugovor sa nižom cifrom pokazuje državnim službama, dok se ugovor sa većom isplatom tretira kao neoporezivi dohodak.

Kazna koja je po zakonu sledovala glumici iznosila je oko 87 miliona dolara i ona ju je u potpunosti prihvatila. U međuvremeu, o njenom misterioznom nestanku i dalje se govori, a sada je novinar „Vanity Faira“ otkrio nove detalje.

Naime, glumica je, kako piše ovaj list, bila u jednom odmaralištu gde su je držali pod strogim nadzorom skoro 24 časa dnevno. Pre nego što je dovedena u odmaralište, glumica je oteta. I tu se radi o još jednom bizarnom kineskom zakonu koji kineskim tajnim službama dopušta otmicu prestupnika, držanje pod nadzorom 6 meseci i sprečavanje njegovog kontakta sa spoljašnjim svetom.

Policija u civilu tako je uhapsila Fan i zabranila joj javne istupe, kao i korišćenje telefona. Nije imala pristup čak ni olovci niti papiru, a privatnost nije imala ni dok se tuširala.

A kako su najavile kineske vlasti, planiraju da se u skorije vreme razračunaju na sličan način i sa ostalim glumcima koji su pokušali da utaje porez.