grebe-vas-grlo-spas-potrazite-u-ovom-domacem-napitku

26.03.2019. 20:28

Mnoge boljke moguće je rešiti uz pomoć lekovitih trava. Zato otkrijte koje su dobre za probleme s grlom i nazebe i kako da ih pripremite, i to uz savete Nenada Stamenovića, poznatijeg kao Neša Travka, travara, kulinara, planinara, diplomiranog eko-turizmologa, nekadašnjeg šefa hilandarske kuhinje i autora emisije „Neša Travka“ na domaćem „Kitchen TV-u“.

Probajte prirodni antiseptik Foto: Profimedia

Miloduh za ispiranje grla

Olakšava iskašljavanje, dobar je za bronhitis, astmu, nazebe, za inhalaciju i ispiranje grla. Miloduh poboljšava varenje, te može da posluži kao začin u salatama i varivu, ali i kao konzervans. Dobar je antiseptik, a u lekovite svrhe koristi se nadzemni deo biljke.

Priprema i upotreba:

Kašiku miloduha prelijte sa 200 ml provrele vode, držite poklopljeno 20 minuta, te procedite. Pijte dve do tri šolje dnevno, posle jela, zaslađeno medom.

Veruje se da bokvica ima antibakterijsko dejstvoFoto: Profimedia

Bokvica za upalu sluzokože

Pored toga što je dobra za zaustavljanje krvarenja, bokvica pomaže kod upale sluzokože disajnih organa, usta i grla i ima antibakterijsko dejstvo.

Priprema i upotreba:

Kašiku lista bokvice prelijte s 200 ml ključale vode, ostavite pola sata, te procedite. Pijte dva do tri puta dnevno po jednu šolju posle jela.

* Skoro sve čajeve treba da pijete desetak dana, pa isto toliko da pauzirate.

Nevena Dimitrijević za „Blic ženu“