herceg-novi:-atrakcije-i-aktivnosti

Kao jedno od najpoželjnijih mesta za turistički boravak i odmor, Herceg Novi je sačuvao svoj neodoljivi šarm i prepoznatljivost mediteranskog grada.

Prepun istorijskih znamenitosti, bogatog kulturnog nasleđa, sačuvanih prirodnih lepota, ali i vrhunskih gastronomskih delicija, svakome će učiniti boravak u njemu više nego ugodnim i naterati ga da se oproba u nekoj od aktivnosi koje nudi.

ATRAKCIJE

ŠETALIŠTE PET DANICA

Jedinstveno mesto na celom Jadranu.. Duž obale proteže se šest kilometara dugo šetalište zvano Pet Danica. Polazi od Igala, kroz Herceg Novi, do Meljina. Vijuga trasom negdašnje pruge koja ja Herceg Novi spajala sa Dubrovnikom, Sarajevom i Beogradom. Od sećanja na nju ostali su tuneli koji ovoj promenadi daju poseban šarm, „Plavi vagon“ – eksponat davno zaboravljenog „Ćire” i zdanje negdašnje železničke stanice Novske, danas pretvorene u kafe ispred koje možete da sednete i uživate u lepoti Pet Danica i mora kraj kojeg se nalazite.

NOVSKE KULE I TVRĐAVE

Bedemi i utvrđenja znak su Herceg Novoga. Silne kule i tvđave, kao i sam grad odolevaju zubu vremena. Bdiju nad njim i čuvaju ga ili ga pak krase poput Sahat kule –Tore sa gradskim vratima. Tvrđava Forte Mare i Citadela ga krase i štite od mora a tvrđava Španjola i Kanli kula s leđa. Odavno one ne čuvaju ovaj slobodan grad ali čuvaju njegovu tradiciju, kulturu i svedoče o prolaznosti vremena.

Herceg NoviFoto: TO Herceg Novi / Promo

MANASTIR SAVINA

Sakralni spomenici zauzimaju prvo mesto u nepokretnom spomeničkom fondu hercegnovskog kraja, i to ne samo po broju, već i po teritorijalnoj rasprostranjenosti, i kulturno-istorijskoj vrednosti. Na području opštine ima 89 crkava , 75 pravoslavnih i 14 katoličkih. Kompleks manastira Savina smešten je u jedinstvenom ambijentu bujne vegetacije Savinske dubrave I jedan je od najlepših primeraka arhitekture baroka na području Jadrana. Sastoji se od dve crkve posvećene Uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom i crkve Sv.Save, izdvojene na obližnjem brežuljku.

TOPLJANSKA TURA

U nekoliko stotina metara imati dom jednog Andrića, Muzej Mirka Komnenovića i Muzej “Njegoševa škola” privilegija je kojom može da se pohvali samo jedan grad na svetu – Herceg Novi.

Uz sve posebnosti koje ima, Herceg Novi je posebno ponosan na Andrićevu kuću, u kojoj je jedini naš nobelovac živeo čitavu jednu deceniju. Ovaj jedinstveni objekat nemerljive kulturološke vrednosti Andrić je sagradio za uživanje a danas predstavlja simbol piščevih godina u Herceg Novom. Kuća sa memorijalnom sobom i vrtom spomen je Andrićevog života u Novom o kome je pisao u „Znakovima pored puta“ i prvi ga objasnio kao mesto „večitog zelenila, sunca i brojnih skalinada“. Danas je ovo mesto sećanja na piščev život i delo, mesto kulture i susreta umetnika, na zadovoljstvo svih koji posete Herceg Novi.

AKTIVNOSTI

Herceg NoviFoto: TO Herceg Novi / Promo

JEDRENJE

Čisto more, blaga mediteranska klima, te zanimljiva obalna, ono su što čini hercegnovsku jadransku obalu savršenim mestom za nautičare. Dok jedrite tirkiznim morem, predvidljivi vetrovi će vašim jedrima dati snagu i ispuniti vas radošću.

RONJENJE

Mnoge atraktivne ronilačke lokacije privlače ronioce na razgledanje starih brodskih olupina, špilja, stena i ostalog morskog biljnog i životinjskog sveta. Početnici se mogu odlučiti za školu ronjenja u kojoj uz iskusne instruktore mogu sigurno zaroniti do morskih dubina.

Herceg NoviFoto: TO Herceg Novi / Promo

PLANINARENJE

Za sve ljubitelje prirode i planina, za sve planinare koji žele aktivan odmor, hercegnovsko zaledje i poluostrvo Luštica, idealni su za potpun užitak dok boravite u Herceg Novom. Pešačke, biciklističke i planinarske staze dovest će vas do zapanjujućih vidikovaca sa kojih se pruža očaravajući pogled. Orjenski masiv, Subra, Veliki Kabao, zatim Tajno brdo i Kotobiljska šuma, samo su neki od predloga gdje svaki zaljubljenik u prirodu može provesti dan. A kada je reč o Luštici, poluostrvu sa brojnim maslinjacima, nudi se prilika da se pešačenjem upoznaju njene staze koje su kao mreža nekada povezivale sva brojna sela ovog poluostrva. U istorijskim izvorima Luštica se spominje od trinaestog veka, a o bogatoj prošlosti svedoče brojni sakralni objekti.

AVANTURISTIČKI PARK VRBANJ

Avanturističk park Vrbanj, najveći u ovom delu Evrope, predstavlja izuzetnu novinu u turističkoj ponudi Herceg Novog. Smešten u gustoj bukovoj šumi, na obroncima planine nudi sadržajan boravak u planinskom ambijentu, za decu i odrasle. Kreiran je tako da na dinamičan i izazovan način testira fizičku spremnost, spretnost, snagu, hrabrost, izdržljivost, a za najuspešnije avanturiste – i brzinu, u želji da obore sopstveni rekord u različitim avanturističkim sadržajima.