hrana-kao-lek-pobedite-depresiju-menopauzu-i-stres

Posle višegodišnjih istraživanja napisale su knjigu „Hrana za dobro raspoloženje“, u kojoj tvrde da nesanica, tegobe u menopauzi, stres i depresija mogu s lakoćom da se pobede. Po njima, svi problemi žena u srednjem dobu nestaju pravilnim izborom hrane. One predlažu, a ozbiljna naučna istraživanja podupiru način ishrane pomoću kog žene u srednjem dobu mogu da pobede uobičajene tegobe i prkose godinama.

DA POBEDITE NESANICU

Dobar san ne služi samo tome da izbegnete podočnjake. Vreme dok spavate organizam koristi da se odmori, regeneriše, detoksikuje i stvori antitela za borbu sa svakodnevnim izazovima. Ključ dobrog sna je smanjenje kortizola, hormona stresa, jer će se tako telo smiriti i otvoriti vrata prirodnoj pospanosti. Za to je zadužen hormon serotonin, koji se stvara iz triptofana, aminokiseline koja se nalazi u određenim namirnicama, pa je idealno da ih pred spavanje kombinujete.

Jedite

Banane, piletinu, ćuretinu, mleko, tunjevinu, jogurt, semenke suncokreta, krastavac, paradajz. Pred spavanje pojedite dve urme ili jedan medenjak, a izbegavajte čokoladu i crveno vino.

Jogurt i krastavac su savršen izborFoto: shutterstock / RAS Srbija

DA POBEDITE TEGOBE MENOPAUZE

Svaka žena ima posebna iskustva u menopauzi, ali gotovo svima zajedničke su promene raspoloženja, naleti vrućine i suvoća vagine. Kako se smanjuje nivo progesterona i estrogena, hipofiza šalje signale da se poveća lučenja tih hormona, što rezultira divljim promenama raspoloženja. Namirnice koje mogu da pomognu – ne povećanjem ili snižavanjem nivoa hormona, već regulisanjem njihovih efekata – predstavljaju ključ te ravnoteže.

Jedite

Da smanjite nivo estrogena – šitake, reiši ili maitake gljive, jednu pomorandžu, pola grejpfruta ili dve mandarine, smuti od citrusa s korom, organski. Osećanje tuge i valunzi govore o niskom nivou estrogena, pa ćete ga povećati proizvodima od soje.

Kod citrusa iz organske proizvodnje koristite i koruFoto: shutterstock / RAS Srbija

DA POBEDITE STRES

Nikada ne preskačite doručak i nikada ne jedite s nogu. Desetak minuta sedenja za stolom od neprocenjivog je značaja da dan započnete smireno, bez stresa. To je način da izađete iz začaranog kruga osećanja bezvoljnosti i nedostatka snage, što se neretko „leči“ slatkišima, pa je i gojaznost čest pratilac stresa. Višak kilograma, opet, proizvodi novi stres zbog stida i osećanja krivice, pa se loše emocije slažu… Ishrana bogata kalijumom i magnezijumom učiniće da pobedite ove probleme.

Jedite

Stabljike celera i sve vrste zelene salate jer sadrže apigenin, supstancu koja deluje umirujuće na nervni sistem. Minerale obezbedite varivima od zelenog povrća, orašastim plodovima, semenkama, sočivom.

Stabljike celera sadrže apigenin, supstancu koja deluje umirujućeFoto: shutterstock / RAS Srbija

DA ODAGNATE DEPRESIJU

Žene u srednjim godinama češće i više od drugih imaju emotivne probleme tokom zime. Ekstremno osećanje umora i tuge, stalnu pospanost i pojačan apetit nije lako pobediti. Takozvana zimska tuga najčešće se potiskuje hranom bogatom ugljenim hidratima, skrobom i šećerom.

Jedite

Krompir pečen u rerni, grilovanu piletinu, skušu, pastrmku, losos, humus, kozji sir, kuvano jaje. Ove namirnice sadrže vitamin D, koji je veoma bitan za dobro raspoloženje.

Neke vrste ribe sadrže vitamin D, bitan za dobro raspoloženjeFoto: shutterstock / RAS Srbija

Branka Gajić za Blic ženu