i-ovo-je-moguce-za-500-dinara-mesecno-uvek-kod-zubara

29.03.2019. 14:50

Da li znate da za samo 500 dinara mesečno možete da obezbedite besplatne odlaske kod zubara u državnim i privatnim ordinacijama? Evo i kako! Reč je o kolektivnom dobrovoljnom osiguranju stomatoloških usluga što znači da građani pojedinčano ne mogu da se osiguraju, već u grupi. Recimo, može da se organizuje desetak kolega iz jednog kolektiva, a stomatološko osiguranje „pokriva“ lečenje i popravku zuba, skidanje kamenca, obradu paradontalnog džepa, vađenje i plombiranje zuba. Protetika, keramičke krunice i ugradnja implanta nisu obuhvaćeni ovim osiguranjem.

Osiguranje „pokriva“ lečenje i popravku zuba, skidanje kamenca, obradu paradontalnog džepa, vađenje i plombiranje zuba. Keramičke krunice i ugradnja implanta nisu obuhvaćeni Foto: Profimedia

– Polisa o osiguranju zaključuje se u svim filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Srbiji, a uplatom 500 dinara mesečno osiguranici ostvaruju pravo na stomatološke usluge u iznosu do 20.000 dinara godišnje – objašnjavaju u RFZO.

Vlasnici polise sami plaćaju račun kod zubara, a onda uz fiskalni račun refundiraju novac od RZZO. Sve pobrojane intervencije građani mogu da obave u privatnim ordinacijama ili državnim ustanovama. Nakon obavljene usluge, uz priložen fiskalni račun, obraćaju se RFZO-u zahtevajući vraćanje novca. Osiguranicima država vraća novac u roku od 15 dana, a pacijenti imaju pravo na refundaciju 80 odsto troškova.

Inače, u Srbiji pravo na besplatno lečenje zuba u državnim ustanovama imaju deca do 18 godina, studenti do 26 godina, trudnice, socijalno ugrožene kategorije stanovnika, stariji od 65 godina, dok radno aktivno stanovništvo sve mora da plati.