U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA/NOVI SAD – Četrnaestogodišnjoj Petri Spasojević, rodom iz Kuršumlije, slabovidost ne predstavlja problem da svira klavir i osvaja nagrade. Kao apsolutni pobednik festivala “Isidor Bajić”, sinoć je imala čast da u Gradskoj kući u Novom Sadu otvori 11. Svetsku pijanističku konferenciju.
  Uprkos tome što ne vidi, i što klavir svira tek 5 godina, Petra poseduje neverovatan talenat za muziku, što pokazuje na svakom takmičenju. Ipak, ove godine je otišla korak dalje.

  Petra Spasojević kaže: “Na apsolutno svim takmičenjima sam osvajala prve nagrade, ove godine sam postigla najveći uspeh, jer sam na sva tri međunarodna takmičenja osvojila 100 poena i dva lauerata.”

  Iako je u muzičku školu krenula sa godinom zakašnjenja, vremenom je postalo jasno da je to bila dobra odluka. Takođe, njen talenat ne bi došao do izražaja, da nije bilo njene posvećenosti i truda.

  “Najveći trud i najveći napor ulaže ona. Mi jednostavno ne možemo sebi dati za pravo da kažemo da nam je nešto teško jer je njoj neuporedivo teže da uradi bilo šta u životu u odnosu na druge, s obzirom na to da nema vid”, rekla je Snežana Spasojević, majka.

  “Petra je đak kakvog bi svako poželeo, ona je vredna, talentovana, maštovita, ima izuzetnu energiju, ona je đak koji inspiriše i motiviše u isto vreme. Mi smo na neki način dužni da dobro osluškujemo i da primetimo čak i naznake smernica koje bi upućivale na potencijal koji poseduje takav talenat, to je jedna velika riznica”, ističe Ana Frlin, profesor klavira.

  Osim što svira klavir, Petra se bavi i komponovanjem. Trenutno priprema spot za kompoziciju sa kojom je osvojila nagradu za autorsko delo, a cilj joj je da snimi sve numere i plasira ih slušaocima. Ipak, za tako nešto potreban je novac, te bi svaka pomoć dobro došla.

  “Koliko dugo i sviram, toliko dugo i komponujem. Jednostavno dođem na ideju za neku kompoziciju i na brzinu snimim to za šta mi je došla inspiracija kako se to ne bi zaboravilo i tih tema za sada ima preko 90 za koje se ne može reći da su kompletni završene kompozicije, jer se na njih još treba raditi.

  Ono što je najbitnije kod ljudi, jeste da slede svoje snove, da idu korak po korak, jer se sav trud na kraju isplati. Mali snovi koje ova devojčica ima čine je velikim čovekom.

  “Volela bi da budem svetski poznat pijanista i kompozitor i da se moja dela slušaju i izvode u budućnosti kao što se izvode danas Hajdn, Betoven i još neki kompozitori. I volela bih da svoje znanje prenesem na druge”, kaže Petra.

  (Izvor RTV)

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=468716