IMAMO LI PRAVA DA SLAVIMO SVETOG SAVU?

IMAMO LI PRAVA DA SLAVIMO SVETOG SAVU?

U vremenu kada se neznanje ceni, kada je sramota znati i kazati šta misliš, imamo li prava da obeležavamo Svetog Savu?

U sadašnjosti u kojoj prosvetni radnici okreću glavu pred neznanjem i prave se da ga ne vide, a postavljaju se na stub srama i osude ako ne daju pozitivne ocene, smemo li da pominjemo Svetog Savu?

U trenutku kada je zakon učenika jači od vaspitanja i obrazovanja, kada škole služe da se samo ozakoni neznanje i kada se prag potrebnog poznavanja gradiva svakodnevno smanjuje, jesmo li dostojni da slavimo Svetog Savu?

Za nama je period raznih probnih vidova obrazovanja. Uvodimo elektronske dnevnike, piskaramo i pravimo tabele i statistike, kao i lekari, družimo se sa računarima, a ne sa đacima, posmatramo ih kao brojke i činioce, a čas se pretvorio u kuckanje imaginarnih i nerealnih smajlova, ocena, malo je vremena za ono što se zove nastava. Kada te uslovljavaju oglednim, uglednim časovima, igrarijama i izveštajima, testovima i proverama i piskaranjima, piskaranjima, piskaranjima.... zaboravljaš koji je tvoj poziv jer slepo buljiš u mašinu ispred sebe, ćutiš i kuckaš.

I onaj čas od 45 minuta koji ponekad ume da bude dug, sada je prekratak, a ti možeš da biraš: hoćeš li da se potrudiš da nešto naučiš učenike, ili da završiš papirologiju i zadovoljiš formu koja ti se nametnula. Ako uradiš ovo prvo, tvoja savest je mirna jer si učinio ono za šta primaš platu i šta voliš, ali za izveštaj ti ne postojiš pa su velike šanse da ti i plata pobegne. Ako učiniš ovo drugo sigurno nećeš imati kaznenih poena i niko neće protiv tebe da pokrene neki postupak i ti ćeš da primiš platu u punom iznosu, ali učenicima nećeš preneti znanje i od tebe neće stići da čuju objašnjenje pojma ili pojave koja je u planu, jer nećeš stići. (Kao i lekari koji zbog administracije i popunjavanja izveštaja ne stižu da pogledaju pacijenta) .

U ovom vremenu kada nije važno znanje, već forma, tabela, statistika i izveštaj mislim da nemamo prava da se pozivamo na Svetog Savu i da slavimo njegovo ime, jer zbog formalnosti ne ispunjavamo svoj zadatak!

Biljana Roganović


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...