institut-„dedinje“-dobio-novu,-revolucionarnu-terapiju-srcanog-udara:-znacajno-smanjuje-ostecenje-srca,-a-mi-je-imamo-jedini-u-ovom-delu-evrope

02.09.2019. 15:38

Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” je prva zdravstvena ustanova u jugoistočnoj Evropi u kojoj je afereza C-reaktivnog proteina (CRP) našla svoju primenu u lečenju akutnog srčanog udara. Radi se o sasvim novoj metodi, koja se primenjuje na najboljim svetskim klinikama, a sada će biti dostupna i pacijentima u Srbiji.

Ukoliko se afereza CRP-a primeni u prvih osam do 12 sati nakon infarkta dolazi do značajnog pada koncentracije CRP-a u krvi, a to je važno jer dovodi do smanjenja oštećenja srčanog mišića za 40 odsto Foto: Profimedia

– Na Institutu „ Dedinje“ od sada ćemo primenjivati novu revolucionarnu proceduru – aferezu C reaktivnog proteina kod pacijenata sa akutnim srčanim infarktom. Ponosni smo što je naš Institut prva ustanova koja radi ovu metodu, ubrzo nakon što je ona primenjena u Nemačkoj – istakao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”.

Na Institutu predstavljena nova, revolucionarna metoda u terapiji akutnog srčanog udara Foto: Privatna arhiva

Veće preživljavanje, manje komplikacija

S obzirom da se CRP marker zapaljenja tkiva pokazao kao faktor koji ozbiljno pojačava tkivno oštećenje, dokazano je da je selektivno uklanjanje štetnih materija koje kruže krvnim sudovima (afereza) pa i uklanjanje CRP-a, veoma delotvorno za očuvanje srčanog mišića.

– Nakon što su mnoga ispitivanja potvrdila efiksanost afereze CRP-a u očuvanju srčanog mišića pogođenog infarktom, ova procedura je u mnogim evropskim medicinskim centrima u terapiji srčanog udara našla mesto koje zaslužuje. Ukoliko se afereza CRP-a primeni u prvih osam do 12 sati dolazi do značajnog pada koncentracije CRP-a u krvi što je veoma značajno jer dovodi do smanjenja oštećenja srčanog mišića za 40 odsto, a time i do očuvanja srčane pumpe. Ovaj metod obezbeđuje veće preživaljavanje i smanje ranih i kasnih komplikacija koje su izazvane srčanim udarom.

Aparat preuzme CRP iz krvi i ukloni ga

Aparat za aferezu sadrži posebno konstruisan filter kojim se hemijskim putem radi preuzimanje CRP-a iz krvi i njegovo uklanjanje. Filter je u tesnoj funkconalnoj vezi sa urađajem za plazmaferezu.

Uvodeći ovaj način lečenja u standardnu kliničku praksu, Institut se priključuje vodećim kardiovaskularnim centrima u zemljama Ervopske unije u kojima se afereza CRP-a već primenjuje.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.