integralno-brasno-od-ove-zaboravljenje-zitarice-sve-je-popularnije-u-srbiji,-a-pritom-je-prejeftino!-nas-nutricionista-otkriva-za-sta-je-sve-dobro-i-kako-se-koristi

Ječam je jedna od najstarijih žitarica koje su ljudi koristili u svojoj ishrani, ali je vremenom izgubila na popularnosti… No, polako se vraćamo svojim korenima i imamo priliku da uživamo u kašama, hlebovima, mafinima i ostalim specijalitetima koje u sebi sadrže ječam ili pak ječmeno brašno.

„Ječam ili geršla poznat je u našem narodu, te se tradicionalno više koristio nego danas. Raduje me činjenica da se vraćamo ovoj nutritivno vrednoj žitarici, koja je uz to pristupačna i na ovim prostorima dostupna. Ječmeno brašno obiluje minerelnim materijama, među kojima Mg, P, Mn, Fe, Cu, Se i posebno vitaminima B kompleksa. Može biti vredan deo ishrane za stabilizaciju glukoze u krvi, a u te svrhe najbolje je integralno brašno bogato vlaknima, koje je ujedno i odlična zamena za pšenično belo brašno“, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Ječam je upotrebi odvajkada Foto: Profimedia

Ječam ima niz blagodati na ceo organizam, a primera radi jedna šolja skuvanog ječma ima manje kalorija, ali više vlakana nego ista količina kinoe ili integralnog pirinča.

Nekuvani oljušteni ječam će da smanji nivo antrinutrijenata u organizmu, što ječam čini namirnicom koja je veoma korisna i laka za varenje. Kada ječam potopite ili usitnite on postaje mnogo lakši za varenje, a mogućnost upijanja nutrijenata je znatno povećana.  

Mafini sa ječmenim brašnom Foto: Profimedia

„Ječam se ističe i dobrim sadržajem beta glukana (polisaharidi prisutni i u ovsu). Beta glukani su naročito korisni za jačanje imunog sistema, što je prepoznato i od farmaceutske industrije, te se mogu naći i u izolovanoj formi u vidu suplemenata“, dodaje naša sagovornica.

Ako imate dilemu na koji način da uvrstite ječam u ishranu, naša nutricionistkinja ističe da postoji niz mogućnosti.

Ječmeno brašno Foto: Profimedia

„Ječam svakako treba uključiti u svoju ishranu – možemo praviti hleb od brašna ili bar zameniti deo pšeničnog pri izradi peciva i drugih đakonija, znajući pri tom da će ovo brašno dati nešto mrvičastiju, ali svakako prijatnu strukturu. Takođe, ne brinite kako će se ponašati u pripremi, pošto se zbog sadržaja glutena lepo mesi, no to je ujedno i napomena za intolerantne na gluten – oni treba da preskoče proizvode od ječmenog zrna“, zaključila je Olajdžija.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.