italijanska-ministarka-zbog-plave-haljine-zavrsila-na-stubu-srama:-uvrede-se-samo-nizu,-a-njen-odgovor-je-hit-dana

13.09.2019. 07:36

Italijanska ministarka poljoprivrede Tereza Belanova je zbog plave haljine sa karnerima dobila žestoke uvrede javnosti.

Italijanska ministarka poljoprivrede zbog haljine završila na stubu srama Foto: Profimedia

Političarke u Italiji su često korišćene ili kao ukras ili kao pokazatelj jednakosti koje zapravo još nema, ali to se sada promenilo. Sedam žena postavljeno je za ministarke, a nova ministarka poljoprivrde Tereza Belanova je zbog modnog odabira stavljena na stub srama.

Na inauguraciji novog kabineta, Tereza Belanova, bivša radnica na farmama i aktivna članica sindikata koja nije išla na fakultet, nosila je upadljivu plavu haljinu. Sasvim pristojnu, zatvorenu do grla i dužine koja prekriva kolena, ali to je nije zaštitilo od negativnih komentara.

Tereza BelanovaFoto: Profimedia

Novinar i bivši političar Danijel Kapecone objavio je na Tviteru njenu fotografiju uz podrugljivi komentar „Karneval? Noć veštica?”. Mnogi Italijani su ga kritikovali zbog seksizma i snobizma, a bili su brojni i oni koji dele njegovo mišljenje. Tereza im nije ostala dužna.

Koristeći hešteg #qualcosadiblu (nešto plavo), Belanova je na Tviteru napisala da „prava elegancija prati nečije raspoloženje.”

– Juče sam bila uzbuđena i plava haljina sa karnerima bila je upravo ono kako sam želela da se predstavim. Iskrena, kao žena – prokomentarisala je Tereza i zadobila simpatije mnogih.

Plava haljina koja je Italiju digla na nogeFoto: Profimedia

Da li je Tereza zaslužila osudu javnosti?

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.