ivana-spanovic-moja-glava-je-moje-najjace-oruzje

„Došla sam ovde da ostvarim prvu poziciju i nisam želela da bude ikako drugačije. Znala sam da mogu da skočim bez problema i sedam metara, ali sam napravila mnogo grešaka. Čekala sam i čekala, a na kraju mi to nije trebalo. Uradila sam dovoljno da osvojim zlato. Slede Doha, pa Tokio… I tamo se nadamo medaljama“, napisala je Ivana na svom „Instagram“ profilu nakon takmičenja u Škotskoj.

Diže 150 kilograma na jednoj nozi

Sve njene medalje, velike i male, teško je prebrojati. Prvu je ova lepa Zrenjaninka osvojila pre 12 godina na Svetskom prvenstvu za mlade u Slovačkoj, a potom su usledila velika takmičenja gde se okitila sa pet zlatnih, dve srebrne i četiri bronzane medalje.

Sve njene medalje, velike i male, teško je prebrojatiFoto: RAS Srbija

Medalja iz Glazgova posebno joj je draga, jer osim što je usledila nakon povrede, s njom je opet ispisala istoriju i pomerila granice.

– Ova pobeda ima posebnu težinu, jer sam na još jedan način ušla u istoriju… Ovo je 11. medalja sa velikih takmičenja, ponosna sam na svoj tim, što su tu, što radimo na najbolji mogući način, što je mnogo ljubavi, pažnje i energije utkano u svaku medalju… To je naš uspeh – kaže najbolja srpska atletičarka, čijoj se fizičkoj i psihičkoj snazi dive i njeni protivnici na atletskoj stazi.

Poznato je da Ivana može da napravi polučučanj na jednoj nozi sa tegovima od 150 kilograma, ali njena najveća snaga je želja za pobedom.

– Fizička spremnost nikada ne može da dođe do izražaja ako nije kompatibilna sa onim što nosimo u glavi. Moje tajno oružje jeste moja glava zato što sam uspevala u momentima kada nisam bila fizički spremna da izvučem rezultate i dođem do ličnih rekorda i medalja – priznaje Ivana.

Suština je, kaže, da stalno radite na sebi i da se ne plašite ničega.

– Prošla sam mnogo toga i posle svih uspona i padova, kad se pojavim na zaletištu, bez obzira s kim da skačem i koji rezultat da mi predstavlja pretnju, znam da mogu da ih savladam. Pronašla način na koji sebe mogu da motivišem u svakom trenutku – kaže.

Pre nego što je njeno srce zauvek osvojila atletika, Ivana je trenirala karate, odbojku, rukomet…

– Odrasla sam u sportskoj porodici. Sada, kada pogledam na sve što mi se dogodilo, vidim da sam veoma mlada počela da osvajam medalje. U Srbiji nisam imala ozbiljniju konkurenciju i zato sam motivaciju tražila u međunarodnim takmičenjima – ispričala je Španovićeva.

Sve dok sam zdrava i dok imam motivaciju da sa osmehom odlazim na treninge, i da uživam u ovom što radim, neću da razmišljam o završetku karijereFoto: RAS Srbija

Venčanje planiram već pet godina

Za njene velike sportske podvige zaslužan je njen talenat, posvećenost, ogroman rad, ali i ljubav. Ivana je već nekoliko godina u vezi sa fitnes trenerom Vladimirom Kumrićom.

– Udaju planiram od momenta kada sam pristala na veridbu, tačnije od 2014. godine. I venčanje je definitvno moj plan, rekla je Ivana pre dve godine za portal „Žena.rs“

Od oktobra ove godine pa do avgusta naredne Ivanu očekuju naporan period s nekoliko važnih takmičenja – Svetsko prvenstvo u Dohi, Svetsko dvoransko prvenstvo u Kini, kao i Olimpijske igre u Tokiju 2020.

– Ciljevi na koje sam sada fokusirana su svetska titula na otvorenom i zlato na olimpijskim igrama. To bi trebalo da bude kruna moje karijere.

Za njene velike sportske podvige zaslužan je njen talenat, ogroman rad, ali i ljubav. Ivana je već nekoliko godina u vezi sa fitnes trenerom Vladimirom KumrićomFoto: RAS Srbija

A takmičiće se, kaže, sve dok sve svoje ciljeve ne ostvari.

– Sve dok sam zdrava i dok imam motivaciju da sa osmehom odlazim na treninge, i da uživam u ovom što radim, neću da razmišljam o završetku karijere.

Kad osvoji novu medalju, Ivana prve emocije razmeni sa svojim timom čija joj podrška mnogo znači, a onda pozove roditelje.

– Najsrećnija sam kad s njima podelim svoju radost.

Violeta Nedeljković, Blic žena