jaca-imunitet,-sprecava-prehladu-i-pomaze-u-mrsavljenju:-ako-ovako-pripremite-sok-od-zove,-bicete-kao-novi

11.05.2019. 08:06

Pored toga što joj je ukus prijatan, zova ima antivirusno i antimikrobno delovanje, sprečava grip, jača imunitet i pomaže pri mršavljenju. Da li vam treba još koji razlog da odmah krenete u berbu?

Sok od zove rešava mnoge probleme Foto: Profimedia

Ako osećate da ćete dobiti grip, popijte čaj od osušenih cvetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proleće cvet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko delovanje jer pospešuje izlučivanje toksina iz limfnih žlezda.

Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, deluje i kao diuretik te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gde je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Sad, kad sve ovo znate, evo i recepta za stari, dobri sok od zove.

Navalite na zovuFoto: Profimedia

RECEPT ZA SOK OD ZOVE

Berba ovih cvetova se vrši po sunčanom i suvom vremenu kada je zova u punom cvatu. Birajte procvetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvet po cvet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svežina.

Potrebno je:

30 cvetova zove

3 l vode

4 dag limunske kiseline

3 limuna

3 kg šećera

Priprema: U 1 litru hladne vode potopiti 30 cvetova sveže zove. Neka stoji na hladnom mestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procediti, dodati šećer, limunsku kiselinu i sok od limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promešati, da se šećer rastopi. Procediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razređen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.