jagode-zdrave-su-i-podmladjuju,-ali-u-jednoj-porciji-smete-da-pojedete-samo-ovoliko

Nutricionista Branka Mirković ističe da jagode treba jesti svakodnevno, jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.

– Jagode deluju antiupalno i regulišu nivo šećera u krvi. Ipak, odrasla osoba po porciji ne bi trebala da pojede više od 150 grama ovog voća, kako bi organizam mogao fruktozu bez problema da provari i ne pretvori je u čist šećer. Preko dana možete pojesti i više takvih porcija na dan, bitno je da ih jedete minimum četiri sata posle ili pola sata pre obroka. Jagode se odlično kombinuju sa mlečnim obrocima, ali i u salatama. U kombinaciji sa zelenom salatom, rikota sirom i balzamiko sirćetom predstavljaju kompletan obrok koji sadrži savršen odnos vitamina, vlakana i minerala – naglašava nutricionista.

Evo zašto treba jesti jagode:

Podmlađuju

Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše telo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.

Pospešuju rad nadbubrežnih žlezda

One su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprečava stvaranje modrica i jača rad adrenalnih (nadbubrežnih) žlezda koje zahtevaju najveći nivo vitamina C u odnosu na sve druge žlezde ili organe u našem telu.

Regulišu nivo šećera u krvi

Studije pokazuju da jagode regulišu nivo šećera u krvi. Porcija od 150 grama svežih jagoda značajno će smanjiti nivo šećera u krvi. Visok nivo šećera povezuje se sa gojaznošću, promenama raspoloženja i dijabetesom.

Deluju protivupalno

Jagode imaju antiupalno i sedativno delovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju nivo upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).

Poboljšavaju pamćenje

Jagode sadrže antocijanine koji stimulišu topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100 odsto u roku od osam nedelja.

Sprečavaju rak

One imaju i antikancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da telo stvara smetnje u fazama razvoja ćelija raka, sprečavajući njihovu mogućnost umnožavanja.

Izbeljuju zube

Kiseline iz jagoda pomažu da se uklone mrlje na zubima. Takođe, jagode uklanjaju kamenac i jačaju desni.

Deluju protiv alergija

Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju antialergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biohemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i sa drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične na jagode, pa ako i vi spadate u tu grupu onda znate da je najpametnije da ih izbegavate.