jedan-kosta-7.000-evra,-a-drugi-je-jeftina-kopija:-mozete-li-da-pogodite-koji-prsten-ima-pravi-dijamant?

Vlasnik luksuzne juvelirnice, Danijel Anania, podelio je fotografiju dva verenička prstena kako bi pokazao koliko je teško golim okom raspoznati kopiju od originala, odnosno pravi dijamant od cirkona.

Jedan od prstenja na slici ima dijamant i košta 7.000 evra, a drugi sa cirkonom oko 300 evra. Anania je dao nekoliko jednostavnih saveta prema kojima možete sami da odredite da li je prsten ili bio koji drugi nakit original ili ne. Prsten koji se nalazi na desnoj strani fotografije ima jednokaratni brilijantni okrugli dijamant.

– To je boja G na dijagramu dijamanta i ima jasnoću SI2, obe važne karakteristike koje prstenu podižu vrednost – kaže Anania.

Dijamantski grafikon koristi se u industriji dijamanata i ocenjuje dijamante od bezbojnih do onih svetlih boja. Oznaka G ima boju, a to znači da ima dobru vrednost.

Anania kaže da kod kupovine prstenja treba da se obrati pažnja na razne faktore, ako tražite prave dragulje. Za početak je dobro prvo prsten držati u ruci. Po težini se može raspoznati da li je prsten pravi ili ne. Srebro je lagano, zlato teže, a platina još teža. Drugi savet juvelira je da zamolite možete li da pogledate dijamant kroz lupu i mora biti uvećan za 10 puta. Ako vidite neke manje nepravilnosti, nemojte biti obeshrabreni, one mogu samo biti znak vrednosti. Većina dijamanata ima nečistoće prema kojima se ocenjuje, retki su oni koji nemaju nikakvih tragova.

via GIPHY

Još neki saveti juvelira Anania kako razlikovati pravi dijamant i cirkon:

1. Ako je kamen čist iznutra i previše je jeftin – verovatno je fejk.

2. U većinu dijamanata laserski je upisan broj potvrde, proverite da li se podudara sertifikat koji ste dobili i natpis na prstenu.

3. Cirkon je besprekoran i nema nikakve rupice, poznatije kao inkluzije.

4. Cirkon se lako izgrebe.

5. Izlaganje cirkona svetlu proizvešće dugu boja, dok kod dijamanta neće biti tako šareno.

6. Cirkon je dvostruko teži od dijamanta.

7. Ako izdahnete na cirkon, vaš dah će duže ostati na njemu nego na dijamantu.

(Dailymail.co.uk)