jedina-bondova-devojka-iz-srbije-umrla-u-87.-godini-prelepa-nislijka-lepotom-je-ocarala-filmski-svet

Srpska glumica Nađa Regin koja se pojavila u Bondovim filmovima „From Russia with Love“ (1963) i „Goldfinger“ (1964) preminula je u 87. godini života, samo nedelju dana nakon još jedne Bondove devojke, Tanije Malet.

We are very sorry to learn that Nadja Regin has passed away at the age of 87. Nadja appeared in two Bond films, FROM RUSSIA WITH LOVE and GOLDFINGER. Our thoughts are with her family and friends at this sad time. pic.twitter.com/PVriNun3MY— James Bond (@007) April 8, 2019

– Jako nam je žao što je Nađa Regin preminula u 87. godini života. Naše misli su sa njenom porodicom i prijateljima – piše na oficijelnoj stranici filmova 007 na Tviteru.

Iako u Nađinoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođena u Nišu, evropska filmska diva našeg porekla svoje prve glumačke korake načinila je u Kraljevu, gde je provela detinjstvo, na priredbama za decu, a imala je tada samo sedam godina.

Nađa ReginFoto: Profimedia

Put Nađe Regin do zvezda bio je težak. Njenog oca su oktobra 1941. godine u okupiranom Kraljevu streljali Nemci. Majka Milka se potom sa decom preselila u Beograd, gde je imala rođake. Tamo je Milka napisala roman „Svitanja“, dok je Nađa pohađala Sedmu žensku gimnaziju i baletsku školu.

Kasnije, kao student Akademije za pozorišnu umetnost 1949. godine debitovala je u ostvarenju „Priča o fabrici“, režisera Vladimira Pogačića. Za vreme studija Nađa je snimila i domaće filmove „Čudotvorni mač“, režisera Vojislava Nanovića i „Frosina“, a po diplomiranju filmove „Ešelon dr M.“, u režiji Žike Mitrovića i koprodukcijski film „Kuća na obali“, režisera Boška Kosanovića.

Svoj filmski pohod na Evropu ova Srpkinja počela je 1963. godine ulogom u drugom nastavku avantura Džejmsa Bonda – „Iz Rusije s ljubavlju“, ulogom devojke negativca Karima, dok je naredne godine u „Goldfingeru“, ulogom Bonite postala i jedna od Bondovih devojaka. Saradnja s glumcem Šonom Konerijem otvorila joj je potom vrata u svetu glume.

Do završetka karijere snimila je čak 40 naslova u Engleskoj i Nemačkoj. Glumila je i u televizijskim serijama „Svetac“ sa Rodžerom Murom, a kasnije i u „Osvetnicima“ i „Opasnom čoveku“. Penziju je stekla radeći kao scenarista na BBC.