Jedna je Lukovska banja!

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Ako je Nušić za Sokobanju rekao – dođeš star, odeš mlad, onda za Lukovsku banju važi – dođeš sa štapom, odeš bez njega. Ova banja je najpoznatija po lečenju reumatskih bolesti i većina njenih gostiji su stariji i otežano se kreću. Naravno, ima i mlađih jer je Lukovska banja idealna za sportske pripreme a poseduje i moderan velnes centar.

  Mi ćemo ispričati priču o starima kojima je Lukovska banja jedino mesto gde mogu sebi da olakšaju tegobe i nastave da žive skoro normalnim životom. O tome se najbolje sazna, ne iz izjava direktora i zaposlenih u banji, ne iz zvaničnih izjava gostiju za medije, jer i oni u takvim situacijama sve hvale, ništa ih ne košta, već iz spontanih razgovora gostiju među sobom. Mi smo malo nepristojno prisluškivali ali smo saznali pravu istinu. Zbog toga nemamo imena naših “sagovornika” niti mesta odakle su došli, imamo samo njihove impresije.

  Najviše se ćaska u holu hotela ili u otvorenom klimatorijumu gde se nalaze izvori mineralne vode.

  Jedna starija dama, koja se u tom trenutku nalazila sedam dana u banji, objašnjavala je svoje stanje gospođi sličnih godina, koja je u banju došla prethodnog dana.

  -Teško sam se kretala i sa dva štapa. Sve mi je bilo naporno. Boli me kičma, noge, svaka kost. Ako želim da sednem na stolicu, mora neko da mi pomogne, isto i kad želim da ustanem. Mučim i sebe i porodicu. Došla sam ovde sa poslednjom nadom da će mi se poboljšati zdravlje, jer je ovakav život skoro nemoguć. Sagovornica je slušala s velikom pažnjom i povremeno dobacivala-i ja tako, i mene to boli… Danas mi je sedmi dan kako idem na terapije, nastavlja prva gospođa. Nećeš da mi veruješ, sama sam sela u ovu fotelju i mogu da ustanem uz pomoć jednog štapa, kaže ona i demonstrira svojoj sagovornici kako skoro bez problema može da ustane. Ova druga je zadivljeno gleda i sa nadom kaže-valjda ću i ja tako. Hoćeš sigurno, kaže joj prva.

  Pročitajte i…  U Žitorađi osnovana sportska akademija, za sada 80 polaznika

  U razgovor se uključuje gospođa koja sedi preko puta, par godina mlađa od ove dve. Kaže da je već deset dana u banji i da je “kao nova”. Videćete večeras kad zasvira kolo, kaže ona. Videćete i mene, kaže bakica od minimum 80 godina, koja je sedela pored nje.

  Inače, te večeri je bilo muzičko veče i ono je glavni deo ove priče. Oko 20 sati gosti su počeli da silaze iz svojih soba u restoran u prizemlju hotela “Jelak”, gde se održavalo muzičko veče. Većina sa vidnim zdravstvenim problemima. Bar polovina uz pomoć štapa jer još uvek nisu sigurni u svoje “nove” noge ili kičmu. Kad je zasvirala muzika svima su se lica ozarila. Jedna po jedna, dame, i po neki gospodin, kojih je mnogo manje u hotelu, polako ustaju i počinju da igraju u ritmu muzike. Štapovi ostaju naslonjeni uz stolice. Igraju prvo pažljivo, polako, više njišući se u ritmu muzike. E, onda je veoma dobar orkestar zasvirao “Užičko kolo”. To je bio trenutak kada smo se uverili koliko Lukovska banja pomaže. Dame su shvatile da su mnogo čvršće na nogama i da im je kičma mnogo jača nego što su mislile, zaigrale su kao da imaju trideset-četrdeset godina, Vilo se kolo između stolova, sve brže i brže. Veselje je bilo kao na svadbama, uz lepljenje novca muzičarima na čelo. Posebno se izdvojila pomenuta bakica od osamdeset godina, koja puna dva sata nije sela na stolicu.

  Pročitajte i…  Vinarija Aranđelović iz Prokuplja dobila priznanje “Šampion kvaliteta”

  Klimatorijum

  Klimatorijum u Lukovskoj Banji je prostor na kome se nalazi veliki broj izvora termalne vode, različitog sastava i temperature. Na ovom prostoru se primenjuju klimatološke procedure i prirodne inhalacije.

  Prirodni inhalatorijum se nalazi uz samu obalu reke, obuhvata veći broj okamenjenih cevi kroz koje izlazi termomineralna voda bogata vodonik sulfidom i sliva se u fontanu. Ovde smo takođe slušali priče gostiju a veoma poučna je priča jedne gospođe od oko 60 godina.

  Dok sede na klupama u inhalatorijumu posetioci vade vodu iz fontane u kantice u nju drže ruke. To isto je uradila pomenuta gospođa i ispričala da je 25 godina živela u Americi i da sada živi u Beogradu.

  -Umesto što sam svojevremeno putovala na Tajland, Bali i druge poznate turističke destinacije, bolje da sam dolazila u Lukovsku banju jer sada nebi imala ovoliko zdravstvenih problema, kazala je ona uz odobravanje prisutnih i konstataciju da većina počne da se leči tek kad im se naruši zdravlje.

  Kupanje na nula stepeni

  Otvoreni bazen

  Pročitajte i…  Promocija Blaca na Etno sajmu hrane i pića

  Posebna atrakcija za sve goste u Lukovskoj banji, bez obzira na godine, je otvoreni bazen u kome se temperatura lekovite vode održava između 35 i 38 stepeni. Iako je ujutru ili kasno uveče spoljna temperatura padala na nulu u bazenu je uvek bilo kupača.

   

   

   

  Veselje:

  Ova baka je bila glavna zvezda nuzičke večeri

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=474716


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...