jelena-je-nasla-nakon-puta-majcino-mleko-koje-4-meseca-stoji-zaledjeno:-umesto-da-ga-baci,-od-njega-ce-napraviti-genijalnu-stvar-i-tu-nije-kraj!

Supruga našeg teniskog asa, Jelena Đoković, inače strastvena zagovornica prirodnih preparata, zdrave ishrane i načina života, otkrila je na društvenim mrežama da će se priključiti sve većoj grupaciji žena koje ne bacaju mleko koje im je preostalo od dojenja, već su mu našle praktičnu primenu.

– Vratili smo se kući nakon četiri meseca provedena na putu i pronašla sam sve ove kesice zamrznutog mleka. Dane i noći sam provela u “pumpanju” i deo mene ne može da veruje da nisam uspela da ih iskoristim. Sada mi svi kažu da im je istekao rok i da bi trebalo da ih bacim, ali jednostavno ne mogu. Srećom dobila sam mudar savet kako da ih iskoristim – za pravljenje sapuna, kupki, kozmetičkih preparata. Upravo ću to i uraditi – napisala je Jelena.

Jelena Đoković pravi sapune od majčinog mlekaFoto: Instagram

Kako piše Daily mail, majčino mleko se osim u kozmetici koristi na još nekoliko bizarnih načina.

1. Tečnost za kontaktna sočiva

Ukoliko vam se dogodi da nemate pri ruci tečnost za čišćenje kontaktnih sočiva, upotrebite majčino mleko. Ono se koristi za lečenje očnih infekcija.

2. Sapun

Majčino mleko savršeno je za čišćenje kože, a osim toga će je i omekšati jer sadrži esencijalne proteine, aminokiseline i vitamine.

3. Leči grlobolju

Ispijanje majčinog mleka ili grgljanje zapravo leči grlobolju. Dokazano je kako kod novorođenčadi ublažava upalu grla.

4. Dezodorans

Neke majke tvrde kako koriste svoje mleko umesto dezodoransa – jednostavno ga nanesu ispod pazuha i pričekaju da se osuši.

5. Za uklanjanje šminke i akni

Izdojeno mleko se stavi na tufer i ukloni se šminka s lica. Odlično je i za lečenje akni jer sadrži laurinsku kiselinu, a uz to koži daje baršunastu mekoću.

6. Izrada nakita

Od majčinog mleka je moguće napraviti nakit. Nikol Kaminga iz Velike Britanije posebnom tehnikom pretvara svoje mleko u nosiva umetnička dela. Od toga je napravila unosan posao pa nakit izrađuje i za druge majke.

7. Sastojci za kuvanje

Sir, maslac, sladoled, pekarski proizvodi – to je samo deo hrane za čiju pripremu neki ljudi koriste majčino mleko. Njegov ukus je nešto slađi nego kod kravljeg mleka i ima dozu nečeg orašastog.

 8. Pomaže kod uboda insekata i opekotina od sunca

Majčino mleko je prirodni antiseptik i može se bez problema koristiti kao pomoć kod uboda insekata ili opekotina. Nanosi se direktno na kožu laganim tapkanjem.

9. Kod infekcije uha

Prirodni je lek za lečenje infekcija uha kod dece i odraslih. U ušni kanal se stavi tri do četiri kapi, i to je to.

10. Seksualni lubrikant

Da, dobro ste pročitali – majčino mleko je odličan lubrikant i može se koristiti tokom seksualnih odnosa, piše Daily Mail.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.