Jesenja setva nije završena

  U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE- Poslednje padavine, omogućile su topličkim ratarima da obave najvažniji jesenji poljoprivredni posao. Reč je o jesenjoj setvi, koja bi na području Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađe trebalo da se obavi na površini od 12.500 hektara.
  -Vremenski uslovi u drugoj polovini novembra, bili su idealni da se obavi setva ozimih kultura. Najveće površine tokom jesenje setve, naći će se pod ozimom pšenicom, oko 11.000 hektara. Planirano je da se ječmom zaseje blizu 700 hektara, dok bi se preostale površine našle pod tritikalom i drugim poljoprivrednim kulturama, izjavio je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj službi u Prokuplju Radovan Bjelica i dodao da je jesenja setva na području Topličkog okruga završena na površini od skoro 80 odsto.
  Ako vreme dozvoli, očekuje se da preostale površine, kojih je najviše u brdsko-planinskom području, budu završene u narednih nekoliko dana.
  Zbog kašnjenja jesenje setva, koja je trebalo da se obavi od 5. do 25. oktobra, kada je njen optimalni rok, ratari su morali da upotrebe veće količine setvenog materijala.
  -Poljoprivrednici koji su tokom novembra sejali ozime kulture, upotrebili su 10 do 15 odsto više semenskog materijala i mineralnih đubriva od propisanih, izjavio je Bjelica i dodao da je dobro što je najveći broj topličkih ratara, tokom setve, koristio merkantilnu pšenicu i ječam, a ne pšenicu sa „tavana“.

  Ilustracija, foto agropres

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475042


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...