jovana-je-pobedila-rak-i-pomirila-se-s-tim-da-nikad-nece-postati-majka:-cudom-je-zatrudnela,-a-onda-je-usledio-bolni-preokret

Prvo pitanje koje mi je prošlo kroz glavu nije bilo da li ću preživeti, već kako ću to saopštiti mami – započinje svoju priču tridesetjednogodišnja Novosađanka Jovana Edelinski, koja uprkos užasu kroz koji je prošla nije izgubila optimizam i vedar duh. Čak ni kada je saznala da, ako i pobedi opasni tumor jajnika, nikada neće postati majka…

SRUŠENI SNOVI

U vreme kada je započeo njen hod po mukama, Jovana je imala samo 24 godine i upravo je s briljantnim ocenama završila master srpskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Živela je, kako se to obično kaže, punim plućima, putovala, izlazila, družila se, planirala je upis na doktorske studije, pred njom je bila blistava budućnost. A onda su se, za samo nekoliko minuta, njeni snovi raspršili kao mehur od sapunice.

SIGNALA JE BILO, ALI…

Znakova je, naravno, bilo. Jovanini ciklusi od početka su bili neredovni i toliko bolni da je neretko završavala u hitnoj. Bez analgetika, i to onih najjačih, nije mogla ni zamisliti “one dane”.

– Tek kasnije shvatila sam da je to bio jedan od simptoma policističnih jajnika, na koji su se nadovezivale akne i konstantan umor. Odlazila sam, naravno, kod ginekologa, ali niko mi nije postavio tu dijagnozu sve dok nisam otišla na taj rutinski pregled, koji mi je, praktično, spasao život – kaže Jovana, kojoj je operacija zakazana mesec dana nakon što joj je otrivena zloćudna bolest. Za to vreme, ciste su dostigle veličinu pomorandže i morale su se punktirati zbog opasnosti od pucanja i sepse.

PROBLEMI SE SAMO NIŽU

– Ginekolog u Domu zdravlja odmah je naglasio da mi se moraju izvaditi oba jajnika i materica i da ću posle operacije morati da uzimam citostatike. Nisam se mirila s tim da ću tek što sam zakoračila u mladost morati da odstranim reproduktivne organe i otišla sam u privatnu ordinaciju. Tamo su mi kazali da treba odstraniti samo tumor, ali da je pre toga neophodno ukloniti ciste. Takođe, obradovali su me vešću da mi neće biti potrebna hemoterapija. Međutim, kratko vreme posle punktiranja, ciste su se ponovo pojavile, pa je posle nekog vremena usledio drugi pokušaj, a onda sam dobila jaku prehladu. Sve u svemu, morala sam da sačekam nekoliko meseci da bih tog marta 2013. konačno otišla pod nož – opisuje mlada žena početak svoje golgote.

MUČNA TERAPIJA

Jovani je prepisana imunoterapija koju u Fond za zdravstveno osiguranje u to vreme nije pokrivao pa je papreno skupe lekove morala da plaća sama.

– Porodica je iscrpla sve rezerve, a onda su na scenu stupili prijatelji koji su skupljali novac za svaki ciklus terapije i bodrili me govoreći da ne smem da izgubim svoju vedrinu i vrcav humor, da ne smem da zaboravim da se smejem. I nisam, baš zahvaljujući njima. Uprkos nuspojavama – mučnini, povraćanju, metalnom ukusu u ustima, užasnoj slabosti, koži koja je bila toliko suva da je pucala kao da je sečeš nožem, zadržala sam optimizam i radovala se svakom novom danu – podseća se Jovana teških trenutaka.

TRUDNOĆA – NEMOGUĆA MISIJA

Kontrola nakon četiri nedelje pokazala je da je sve u redu, tako je bilo i posle tri meseca, a nakon godinu dana lekari su rekli da se bolest definitivno povukla. Jovana je nastavila tamo gde je stala, zaposlila se u Institutu za srpski jezik i književnost i započela doktorske studije.

– Posle svega, želela sam da saznam da li ću ikada moći da zatrudnim. Drugi jajnik bio mi je funkcionalan pa se činilo logičnim da ću moći da ostanem u drugom stanju, ali analize su me bolno demantovale: rečeno mi je da su šanse da začnem minimalne i da bi, ako se slučajno i desi, moja trudnoća bila visokorizična. Uz to, nivo gvožđa u krvi bio mi je na donjoj granici, tu nisu pomagali nikakvi lekovi, ali nisam odustajala pa sam posegnula za receptom svoje bake – bagremovim medom s rendanom šargarepom, celerom, cveklom i jabukom. Krvna slika mi se popravila, osećala sam se odlično, ali to nije povećalo šanse da začnem – ističe Jovana.

SREĆA SE PRETVORILA U HOROR

Dve godine nakon što je savladala tešku bolest, Jovana je upoznala čoveka svog života, s kojim je ubrzo započela zajednički život. Odmah mu je rekla da najverovatnije neće moći da ima dece, ali njemu je od svega bilo važnije da ostane sa ženom koju je zavoleo.

– Posle nekog vremena, osetila sam poznate simptome, mučninu i malaksalost, i pomislila sam da mi se bolest vratila. Na redovnoj kontroli, doktorka mi je, posle pregleda ultrazvukom, dala uput za beta HCG analizu. Nisam imala pojma šta je to, plašila sam se i da proveravam o čemu se radi. Sa strepnjom sam joj odnela nalaz koji je pokazivao višestruko povećane vrednosti,  a onda mi je saopštila neverovatnu vest – ostala sam u drugom stanju! Mojoj sreći nije bilo kraja, muž i ja radovali smo se kao deca.“Visokorizična” trudnoća bila je kakva se samo poželeti može, čak mi je i nivo gvožđa bio zadovoljavajući. Porodila sam se prirodnim putem, naša Hana dobila je desetku, ali radost je bila kratkog veka… – seća se Jovana svoje noćne more koja je počela kada su pedijatri u porodilištu primetili da beba nekontrolisano trza ruku.

Jovana i HanaFoto: Robert Getel / RAS Srbija

OD EPILEPSIJE DO CEREBRALNE PARALIZE  

– Uzeli su mi dete i satima nisam znala šta se dešava, da bi mi konačno rekli da je prebačena na intenzivnu negu u Dečju bolnicu. Bez ikakvog objašnjenja, reči podrške ili utehe, samo su nam kazali da ćemo sve informacije dobiti tamo gde se beba leči. Odmah smo zvali i sutradan, kad sam izašla iz porodilišta, otišli na zakazani razgovor. Doktorica nam je hladno saopštila da naše dete ima “od jedne do pedeset bolesti, od epilepsije do cerebralne paralize” i da ne znaju kako će se to završiti. Hanu smo mogli da vidimo samo kroz staklo, bila je priključena na sto cevčica i dobijala je fenobarbiton, lek protiv epilepsije koji ima ozbiljne nuspojave. EEG, urađen posle nekoliko dana, pokazao je da nema govora o epilepsiji, vadili su joj likvor i bio je u redu, ali nastavili su s istom terapijom.

24 DANA AGONIJE

– Uprkos svakodnevnom insistiranju, nikako nismo uspevali da saznamo dijagnozu. Informaciju o Haninom stanju dobili smo u privatnoj ordinaciji: bebi je na porođaju prsnuo kapilar u mozgu, što nije retkost i u većini slučajeva se spontano povlači.

Za dvadeset četiri dana, koliko je boravila u Dečjoj bolnici, majušna devojčica bila je na tri magnetne rezonance, čije su rezultate roditelji dobijali tek kad bi napravili frku. Snimci su potvrđivali da je sve u redu, ali dete je i dalje ležalo na intenzivnoj nezi, odvojeno od majke koja je od stresa izgubila mleko.

– S doktorima smo razgovarali po hodnicima, u prolazu, niko od njih nije nam dao konkretnu informaciju o tome šta se dešava s našom bebom. U očajanju, išla sam čak do državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, nije pomogla ni njegova intervencija. Srećom, sasvim slučajno, upoznali smo lekarku, odličnog stručnjaka, koja nam je, nakon što je pogledala rezultate, rekla da ne brinemo i da našoj kćerci nije ništa. Ipak, kada je Hana konačno otpuštena iz bolnice, prepisan joj je fenobarbiton, iako je nedvosmisleno utvrđeno da nema epilepsiju! Naravno, nismo joj davali taj lek. Kontrole na koje je, za svaki slučaj, još uvek vodimo, nedvosmisleno pokazuju da je naše dete potpuno zdravo. Hana je danas, uprkos užasnim prognozama, živahna i pametna dvoipogodišnja devojčica u čijem odrastanju neizmerno uživamo. Njenih i naših muka ne želimo ni da se sećamo, ali, nažalost, ostavile su traga, pre svega na mom zdravlju. Rak me je ovoga puta poštedeo, ali stradala mi je štitna žlezda, kosa mi je opadala u pečatima i tek nedavno počela je da raste, i to potpuno seda. Ne marim, moj najveći san je ostvaren, sve drugo nije važno – zaključuje hrabra majka.