kad-merimo-pritisak-svi-ovo-radimo-a-to-podize-pritisak-gde-jos-gresimo

Hipertenzija se najčešće otkriva na sistematskom pregledu, pa je zato važno povremeno proveriti svoje zdravlje kod izabranog lekara, ističe dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine.

Opasno je kad naglo otopli, pa pritisak pada, a srce počinje brže da radiFoto: Profimedia

Oni koji već znaju da boluju od visokog krvnog pritiska treba da ga mere češće, ali samo pod uslovom da redovno uzimaju terapiju. Merenje pritiska u ovom slučaju služi isključivo radi vrednovanja terapijskog efekta lekova i potrebe da se u terapiji nešto menja.

target

1

https://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?sz=1×1|400×300|640×480&iu=/161634325/Blic_Desktop/Blic_Video_ROS_Safe/VIDEO_Safe&cust_params=kwrds%3D%TAGS%&impl=s&gdfp_req=1&env=vp&output=vast&unviewed_position_start=1&vpos=preroll

– Poznato je da je pritisak izmeren u ordinaciji često nešto viši od stvarnog zbog čuvenog sindroma belog mantila.

Zbog toga je pritisak najbolje meriti kod kuće, beležiti rezultate i odneti ih lekaru kako bi on mogao da prati stanje i odredi pravu terapiju – kaže doktorka.

Visok pritisak zbilja imate ako aparat to pokaže više puta zaredomFoto: Profimedia

Ona navodi 10 saveta kojih bi se trebalo pridržavati prilikom merenja krvnog pritiska kako bi dobijene vrednosti bile što pouzdanije:

Pritisak treba meriti uvek u isto doba dana kako bi vrednosti bile uporedive.

Najbolje je meriti pritisak ujutru, u krevetu, i uveče, pred odlazak na spavanje.

Pre merenja obavezno treba otići u toalet jer puna bešika diže pritisak.

Najmanje pola sata pre merenja ne bi trebalo piti alkohol ni pušiti, a neposredno pre merenja ni piti kafu.

Razgovor uživo ili telefonom takođe podiže pritisak, zato tokom merenja treba ćutati.

Pritisak nikada ne treba meriti preko odeće, već na golu kožu.

Položaj ruke treba da bude odgovarajući. Zato je neophodno pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu aparata, gde je detaljno opisano gde se koji deo aparata postavlja.

Mišići cele ruke, uključujući i šaku, moraju da budu opušteni, a osoba koja meri pritisak mirna.

Ako želite da proverite da li ste dobro izmerili vrednost pritiska, pauza između dva merenja treba da bude najmanje dva minuta.

Pravilno je pritisak meriti na obe ruke, beležiti obe vrednosti i odneti ih svom lekaru. Krvni pritisak je kod većine pacijenata najviši ujutro, kasnije opada, a uveče opet počinje da raste. Međutim, ovo nije pravilo jer se kod nekih ljudi događa potpuno obrnut proces.