kada-se-rodila-imala-je-samo-245-grama-i-bila-je-velicine-jabuke:-lekari-su-prognozirali-da-ce-ziveti-sat-vremena,-ali-usledio-je-neverovatan-preokret

31.05.2019. 07:00

Devojčica, poznata kao Sejbi, pet meseci nakon rođenja otpuštena je iz bolnice u San Dijegu, a ova vest možda deluje obično, ali je zapravo čudesna kada se u obzir uzmu prethodne okolnosti…

Najmanja beba na svetu Foto: Sharp HealthCare / youtube

Naime, Sejbi se rodila u decembru, a imala je svega 245 grama i bila je veličine jabuke… Veruje se da je najmanje novorođenče na svetu koja je uspela da preživi. Prethodno je ovaj rekord „pripadao“ bebi koja je 2015. rođena u Nemačkoj sa 251 gram.

U decembru su lekari po hitnom postupku carskim rezom porodili Sejbinu majku, koja je želela da ostane anonimna, u 23. nedelji trudnoće.

„Doktori su istakli da je prevremeni porođaj neophodan, kada su otkrili da beba ne dobija na težini, a da je život njene majke u neposrednoj opasnosti“, saopštili su iz bolnice i dodali da se porođaj odigrao 17 nedelja ranije nego što je uobičajen slučaj.

Lekari su nakon porođaja ocu bebice istakli da će dete vrlo verovatno umreti nakon sat vremena, no sudbina je imala drugačije planove… Sejbi je uspela da preživi, a bila je pod intenzivnim nadzorom lekara sve do sredine maja, kada je konačno puštena kući sa 5 kilograma i 600 grama.

„Sajbi nije iskusila praktično nijedan od zdravstvenih problema koji su povezani sa prevremeno rođenim bebama“, rekli su iz bolnice.