kada-u-med-dodate-ovaj-zacin-dobijate-mocnu-prirodnu-mesavinu-koja-leci-niz-tegoba-a-nas-nutricionista-kaze-i-da-se-od-nje-brze-mrsavi

No, med ima još moćniji efekat kada se upotrebaljava u kombinaciji sa različitim prirodnim biljem ili začinima, a svakako je jedan od najmoćnijih spojeva onaj sa cimetom.

Spoj meda i cimeta se rado koristi u našem narodu, i to ne bez razloga: postoji čitav niz benefita koje ova dva sastojka mogu da donesu zajedničkim snagama.

„Kombinacija meda i cimeta se koriste od davnina, a postoje veoma dobri razlozi zašto je i u doba „super hrane“ ova mešavina zadržala svoju popularnost. Cimet sadrži polifenole,  brojne minerale, kao što su kalcijum, gvožđe, mangan, zatim vitamin C i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti deluju sinergistički sa fitonutrijentima  meda ostvarajući na taj način izuzetno dejstvo na naš organizam“, objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Moćna kombinacija koja leči brojne boljkeFoto: Profimedia

„Med i cimet povoljno deluju na KVS, imune snage našeg organizma i da – zaista mogu uticati na mršavljenje! To čine tako što cimet poboljšava insulinsku osetljivost, reguliše šećer u krvi, drži ga stabilnim, a uz dodatak meda zadovoljavamo želju za slatkim i apetit ostaje pod kontrolom. Ako redovno uzimate kašičicu meda sa cimetom lakše ćete održavati balansiranu ishranu, a žudnja za brzom hranom, slatkišima i grickalicama vremenom će se izgubiti. Preporuka je da med bude sirov, a cimet cejlonski“, kaže naša sagovornica.

Med i cimet – slatko, ukusno i zdravoFoto: Profimedia

U narodu se veruje da ovaj sladak spoj dobro utiče i na još nekoliko tegoba, i pomaže vam na putu do toga da ih se „otarasite“:

*Lek za akne, kožne probleme, ispucale usne

*Ublažava simptome alergija

*Podstiče probavu

*Čini da vaša koža bude blistava, zdrava i „nahranjena“

*Može da pomogne u borbri protiv peruti