kada-u-srbiji-kupite-ovaj-fen,-stavljate-glavu-u-torbu:-prvi-dan-koriscenja-mi-je-eksplodirao-u-ruci,-a-pola-godine-kasnije-je-pokazao-koliko-je-zaista-opasan

Januara ove godine, moj fen star skoro deceniju konačno je ispustio dušu, potpuno nenadano i bez ikakvih znakova da planira takvu izdaju. Opcija da makar jednom operem kosu i osušim je prirodno je neprihvatljiva zahvaljujući nekvalitetu moje kose, pa sam se iste sekunde kada je moj fen izvršio izdaju zaputila u prvu obližnju radnju tehnike i pazarila novi.

Budući da je u pitanju zaista jedan od tehnički najjednostavnijih proizvoda, prilikom biranja sam se rukovodila samo jednim kriterijumom – time koliko je uzan nastavak za feniranje. Izabrala sam najbolji iako za marku nikad ranije nisam čula i uputila se kući. Oprala sam kosu i svečano ga uključila da bi mi eksplodirao u ruci. Nisam dramatična niti preterujem – fen mi je bukvalno eksplodirao u ruci. Nažalost, nemam slike da to i dokažem jer sam bila u prevelikom šoku.

Van sebe, odmarširam do radnje i dramatično im saopštim šta mi se dogodilo. Prodavci nisu ni trepnuli, što je vrlo važan momenat, jer ukazuje na to da mora da je bilo još eksplodirajućih fenova pa ih moja anegdota nije zabavila onoliko koliko sam očekivala. Umesto toga, proverili su račun za reklamaciju i potom me prosledili dalje nadležnima.

Čekala sam tačno mesec dana kada su me pozvali i rekli da me novi fen, isti model i proizvođač, čeka u radnji. Pokupila sam kesu, otpakovala fen i koristila ga bez ikakvih problema do juče.

Onda mi se juče fen spontano samozapalio u ruci usred feniranja, takođe bez prethodnih znakova upozorenja. U panici, fen sam bacila na krevet pa je posteljinu malčice zahvatio požar. Nakon što sam ga ugasila, verovali ili ne, opet sam ga odnela u radnju, ovaj put samo da bih proverila da li će ova anegdota izazvati neko iznenađenje kod ravnodušnih prodavaca.

– Fen mi je zapalio krevet – objavila sam već s vrata.

fenFoto: Privatna arhiva

Ravnodušni prodavac dogegao se do mene i bacio pogled u kesu da vidi o kom modelu razgovaramo.

– Vala, dugo je i trajao. Baš ste našli koji ćete da kupite – reče osoba koja mi je fen prvo prodala, a onda zamenila istim takvim kad je njegov prethodnik eksplodirao.

Sad, mogu dalje da vam pričam o njegovim bednim tehnikama kojima je probao da me navede da ponovo čekam novi model mesec dana ili kupim novi, ali preskočiću taj deo. Naravno, ne želim više nikakav bliski kontakt sa ukletom porodicom jeftinog proizvođača malih kućnih aparata. Kupila sam novi fen, ovog puta renomiranog brenda. Možda nema tako uzan nastavak za feniranje, ali verujem da će se suzdržati od spontanih eksplozija i samozapaljivanja. Međutim, prodavac je toliko stenjao i prevrtao očima na moje insistiranje da mi vrati novac da sam se u jednom trenutku uplašila da će i on eksplodirati od muke zajedno sa svojim cenjenim fenom.

Nakon takvih pretnji atentatom od strane fena i potpune ravnodušnosti od strane prodavaca koji dele okolo tu smrtonosnu napravu bez trunke premišljanja, morala sam da proverim i šta kaže zaštitnik potrošača, Nenad Bumbić iz Udruženja zaštite potrošača.

– Po podacima naše države o povlačenju nebezbednih proizvoda sa tržišta, vidi se da kod nas proizvodi mnogo bezbedniji nego u Nemačkoj i da mi kao potrošači ne treba da brinemo. U Nemačkoj je tokom 2018. sa tržišta povučeno 362 neprehrambena proizvoda, a u Srbiji samo 15, kad isključimo automobile. Razlog zašto isključujemo automobile je to što opozive rade sami proizvođači vozila, a ne naša država. Ista je slika i kad se posmatraju podaci o greškama doktora. U Nemačkoj se dokaže blizu 2.000 grešaka godišnje, a u Srbiji su doktori gotovo bezgrešni. Neke godine nema ni jedne greške, a neke bude tek par. Ovo je ili dokaz da smo mi najbezbednija država ili da se naša država suštinski ne bavi bezbednošću proizvoda – ironičan je Predrag Bumbić, dodajući da je njegovo udruženje čak i u velikim prodajnim lancima nalazilo nebezbedne proizvode u prodaji i to mesecima nakon što je naša država objavila da moraju da se povuku sa tržišta.

ŠTA RADITI KAD PROIZVOD UGROŽAVA ŽIVOT?

– Kad se kao u ovom slučaju desi da proizvod ugrozi život potrošača, građani mogu da se obrate inspekciji, ali da bi dobili odštetu praktično uvek moraju da tuže, što znači dodatne troškove za građane koji zbog toga uglavnom odustaju od isterivanja pravde – ističe Nenad Bumbić, navodeći i skorašnji slučaj sa kojim se susreo.

– Imali smo skoro slučaj da je eksplodirao ekspres lonac u kuhinji. Ekspres lonac mora da ima zaštitne mehanizme da ne eksplodira. Ako eksplodira u većini slučajeva u pitanju je greška u proizvodnji. Jasno je da kupac mora biti kompenzovan, ali je uvoznik to odbio jer zna da je malo verovatno da će ga potrošač tužiti, a trgovac je čak odbio i da vrati novac kupcu – kaže za „Žena.rs“ Bumbić.

MENJA SE ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA

– Kupci uvek treba da traže od trgovaca da im overe garantni list, jer trgovci imaju puno zakonsko pravo da odbiju da pošalju naš uređaj na popravku ukoliko nema dokaza o kupovini. Uz to, svi smo primetili da fiskalni računi blede. Kad fiskalni izbledi nemamo dokaz o kupovini, pa zavisimo od dobre volje trgovca – upozorava Bumbić, dodajući i da se često dešava da potrošači kupe proizvode koji imaju garanciju pet godina, ali da im trgovci kasnije odbiju zahtev za popravku jer nemaju overen garantni list.

Da bi se sprečili ovakvi problemi, do kraja godine će Zakon o zaštiti potrošača biti promenjen tako da će trgovci morati da overavaju i izdaju garante listove. 

Do tada, iskoristite svoje pravo da tražite da trgovac overi garantni list. Po trenutnom zakonu, trgovci je dužan da overi garantni list samo ako to kupac traži.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.