kako-da-podesite-televizor-za-poslednju-epizodu-„game-of-thrones“:-ako-ne-uradite-ovo-sve-cete-propustiti

20.05.2019. 07:06

Pretpostavljamo da ste spremni za poslednju epizodu serije “Game of Thrones” (Igra prestola). Ako veliko finale niste gledali jutros u tri, evo kako da za veče sve skockate i uživate u kraju. S obzirom na to da su se gledaoci žalili na treću epizodu osme sezona koja je bila previše mračna, najbolje je da budete spremni i da podesite svoje televizore.

Game of Thrones igra prestola poslednja epizoda Foto: Profimedia

Serija “Game of Thrones” se legalno emituje u Full HD formatu (1080p) i još uvek nije dostupna HDR (High Dinamic Range) verzija koja bi regulisala problematične mračne scene i sprečila “color binding” prelivanje boje koje čine da sve bude mračnije i nejasnije. Ali, sve ovo može da se preupredi.

Savet stručnjaka je da seriju ne gledate na ilegalan način i da izbegavate gledanje na telefonima, tabletima i lap-topovima.

Game of Thrones druga epizodaFoto: Profimedia

Moderne serije su namenjen da se gledaju na novijim televizorima koji podržavaju Full HD prikaz, ali i da se podešavanja na televizoru prilagode serijama.

U slučaju finala “Game of Thrones” potrebno je podesiti Brightness (osvetljenje) na malo veći broj kako bi scene bile svetlije, ali ne treba preterivati da slika ne postane previše svetla i isprana od boja.

Game of Thrones druga epizodaFoto: Profimedia

Kontrast je takođe jako važan. Ne sme da bude previše povećan da se ne bi uzgubili detalji u prikazu.

Još jedna važna stvar je da izbegavate gledanje u previše svetloj sobi jer su kreatori napravili seriju sa ciljem da se stvori efekat bioskopskog iskustva. Tako da je bitno da prostorija u kojoj je televizor ima minimalno svetla. Najbolje bi bilo da gledate u potpuno mračnoj sobi sa adekvatnim podešavanjima na televizoru.