kako-izgleda-abortus-pilulom-osecate-kao-da-sve-izlazi-iz-vas

Mediji u Hrvatskoj došli su do dve žene koje su umesto kiretaže odabrale ovaj metod pobačaja, i evo kako glase njihova iskustva.

– Imam 28 godina. Pre nešto više od šest meseci otkrila sam da sam trudna. Priča je krenula normalno. Bili smo oduševljeni trudnoćom jer sam pre toga išla na vantelesnu oplodnju, a ovo je bila spontana trudnoća i nisam očekivala ništa loše. Vadila sam beta hcg i pravilno se duplirao. Međutim, na prvom ultrazvuku urađenom u šestom mesecu trudnoće, ginekolog je video praznu gestacijsku kesu. Ploda nije bilo, beta hcg bio je visok i tad sam dobila dijagnozu. Glasila je: veštičje jaje. Na kraju, to za mene nije bila trudnoća, već nešto što želim da što pre izbacim iz sebe – priča anonimna žena iz Rijeke.

Za klasičnu kiretažu morala bi da dobije uput od ginekologa, i da potom prolazi kroz celu proceduru, što nije želela.

– U roku od nedelju dana nakon tog ultrazvuka pojavili su mi se nekakvi bolovi u materici. Otišla sam na Hitnu pomoć i tamo se slomila. Jednostavno sam se rasplakala. Videli su u kakvom sam stanju i da mi je dosta svega. Kako je taj dan bio četvrtak, a u bolnici abortivne pilule daju samo od ponedeljka do srede, kako žene ne bi imale problema i komplikacija otkom vikenda, kad su u bolnici samo dežurstva, mislila sam da neću ništa uraditi, ali su mi lekari izašli u susret. Dali su mi tabletu u četvrtak i rekli da se javi u subotu, kada će dežurni lekar odlučiti da li može da dovrši postupak – priča dalje žena. Kako kaže, pregledali su je još jednom i potvrdili dijagnozu, a potom je sestra donela tableticu Mifegyn leka.

Ovako teče iskustvo sa pilulamaFoto: Profimedia

– To je obična tableta, kao i sve druge, relativno sitna. Rekli su mi da je stavim iznad zuba, na desni, između desni i gornje usne, da ne grizem i da pustim da se topi 20 minuta. Gorkastog je ukusa – priseća se ova žena koja je izabrala ovaj metod kako bi izbegla struganje materice i pričala je sa ženama koje su prošle slično iskustvo, pa joj je većina savetovala tabletu jer je manje nasilna od kiretaže jer tableta oponaša prirodan tok stvari jer izaziva kontrakcije materice. U tim kontrakcijama izbacuje se gestacijska kesa, a u mozak dolazi informacija da je to izašlo i žena se nekako lakše nosi sa tim što se desilo – kaže žena.

Do subote, kaže, nije imala nikakve nuspojave. Ništa nije osetila i sve je delovalo normalno.

– Došla sam na dogovoreni pregled u bolnicu. Opet su me pregledali ulgrazvučno i dali mi još dve tablete koje sam držala na isti način u ustima kao i u četvrtak. Otopile su se i u roku od 15 minuta počeli su jaki grčevi. Bolelo me je toliko da nisam mogla ništa drugo osim da se sklupčam na krevetu i usredsredim se na bol. Nisam ni čula ni videla nikoga i bila sam vrlo bleda – priseća se, dodajući da je razlika između tih i menstrualnih bolova u tome što su ove kontrakcije bile nalik na polutrudove.

– Nekih 7-8 sekundi bolelo bi me baš jako, a onda bi 3-4 sekunde popustilo, i tako oko sat vremena. Krvarenje je počelo odmah sa bolovima. Odlazila sam na toalet promeniti uložak svakih 15-20 minuta. Imala sam ranije obilne menstruacije, tako da osećaj ni po čemu nije bio poseban, osim kada sam u toaletu shvatila da iz mene ispadaju nekakvi komadi – kaže žena, dodajući da su joj lekari objasnili da je kraj celog postupka kad gestacijska kesa ispadne.

Sve se dešava pod budnim nadzorom ginekologaFoto: Profimedia

– Osećaj kad nešto izlazi je grozan. Sve je otišlo u WC i lekari nisu ništa gledali jer dijagnoza nije bila takva da tkivo mora da se šalje na analizu – kaže ona i dodaje da je sestra do nje došla dva puta dok je bila u toaletu.

– Rekla sam joj da me boli i odmah mi je dala lek koji je brzo delovao. I dalje me je bolelo, ali podnošlivije – kaže.

Sve u svemu, u bolnicu je došla oko 8, tabletu je dobila oko 10 a kući je otišla oko 15 časova. Krvarenje je nakon toga trajalo još dve nedelje i bilo je obilno, a posle mesec dana bila je na kontroli koja je pokazala da je sve u redu.

– Kad sad razmislim o svemu, bilo bi mi lakše da su me samo uspavali, ali nisam želela nikakav oblik operacije. Smatrala sam da je ovo bolji način za mene – kaže, zaključujući da bi opet izabrala tabletu.

Iskustvo druge žene je slično:

– Imam 32 godine i ostala sam trudna po prvi put u životu. Bila sam presrećna, ali je na pregledu u 12. nedelji trudnoće lekarka ustanovila da sam imala spontani pobačaj. Rekla mi je da nećemo da radimo kiretažu već ću dobiti tabletu za koju sam tad prvi put čula. Kako kaže, lekarka joj je objasnila da se kiretaža više ne radi ukoliko nije neophodno, jer se u ranim stadijumima trudnoće može rešiti lekovima, što je za ženu lakše i manje bolno – kaže žena iz Pule.

U bolnici su je pitali da li je za kiretažu ili pilulu. Kako kaže, odluku je prepustila lekaru, kao stručnijem licu.

– Lekar mi je objasnio da se pilule inače daju do 10. nedelje, a ja sam već bila u 12. nedelji. Međutim, kako je plod već počeo da se rastvara i nije bila velika masa u pitanju, preporučio mi je da probam sa tabletom – priseća se.

Pilulu je popila sa čašom vodeFoto: Profimedia

Nakon pregleda, dobila je tabletu koju je popila s čašom vode jer nije dobila nikakva detaljna uputstva i rečeno joj je da se vrati za dva dana, kada će biti hospitalizovana, kao i da se javi ukoliko dođe do nekih promena.

– Tokom ta dva dana nisam imala nikakve simptome. Došla sam u bolnicu u dogovoreno vreme i dobila dve tablete, ali ne oralno već vaginalno.

– Nakon sat vremena ležanja počeli su menstrualni bolovi u vidu jakih grčeva. Inače nemam jake bolove i od muke sam se preznojavala u krevetu. Sestre su me obilazile svakih pola sata i uvek je neko bio tu, donosio mi tablete protiv bolova i proveravao jesam li u redu. To je sve trajalo od 11, a onda je u toaletu osetila da sve izlazi iz nje.

– Nisam želela da gledam, bilo mi je prebolno. Oseti se kad izađe iz vas, naročito prvi put kad sam išla u toalet i kad je sve krenulo u komadima iz mene – kaže žena. Kako se bližilo 15 sati, tako je sve polako prestajalo. Ponovo su je pregledali i ustanovili da se u materici zadržao manji grumen koji se nije očistio.

Obe žene bi se, kažu, opet odlučile za piluluFoto: Profimedia

– Dobila sam još jednu tabletu, za koju su mi rekli da je stavim pod jezik dok se ne otopi. Više nije bilo jakih bolova. Otišla sam u toalet i opet je nešto izašlo iz mene. Oko 19 časova su lekari utvrdili da se sve očistilo i otpuštena sam iz bolnice. Nije bilo grčeva niti drugih problema. Ukupni oporavak trajao je gotovo mesec dana. Većinu vremena sam preležala jer, kad bih ustala na 20 minuta, počela bih da osećam prazan stomak. Kažu da je takav osećaj nakon porođaja. Sve me je stezalo i probadalo. Međutim, kad sam uporedila svoje iskustvo sa iskustvima drugih žena sa kiretažom, rekla bih da sam prošla bolje od njih. O bolu koji osećam ne mogu ni da govorim, i danas plačem kad se toga setim. Iskreno, da moram opet da biram, opet bih uzela tabletu – zaključuje ona.