kako-spreciti-infarkt-i-slog-beograd-domacin-medjunardnog-hispa-simpozijuma

29.03.2019. 07:03

U Beogradu se, 29.03.2019. godine, u hotelu „Hyatt regency“ održava jednodnevni simpozijum sa međunarodnim učešćem HISPA udruženja pod nazivom „SINERGIJA NAUKE, PRIRODE I STILA ŽIVOTA“.

HISPA (Udruženje centara za hiperetenziju, prevenciju infarkta i šloga) je međunarodno udruženje koje okuplja preko hiljadu lekara iz zemlje i inostranstva Foto: Profimedia

Ovaj simpozijum predstavlja jedinstven događaj po svojoj multidisciplinarnosti, kao i velikom broju učesnika koji su istaknuti i ugledni stručnjaci iz inostranstva. Teme simpozijuma biće predstavljene kroz učionice zdravlja i prevencije bolesti, u dve sesije, sa posebnim osvrtom na personalizovani pristup u prevenciji, dijagnostici i lečenju kardiovaskularnih bolesti.

HISPA (Udruženje centara za hiperetenziju, prevenciju infarkta i šloga) je međunarodno udruženje koje okuplja preko hiljadu lekara iz zemlje i inostranstva, a sa ciljem da identifikuju, leče i prate bolesnike sa visokim rizikom za nastanak infarkta i šloga.

Prof. dr Nebojša Tasić, predsednik udruženja HISPA i predsednik Svetskog udruženja za vaskularno zdravljeFoto: Privatna arhiva

Na ovom simpozijumu HISPA lekari i tehničari iz više HISPA centara prikazaće svoja iskustva u lečenju ovih bolesnika, a sa posebnim osvrtom na:

* Hiperlipidemiju (HISPA smernice šta pacijenti treba da znaju o hiperlipidemiji)

* Dijabetes (HISPA saveti – kako regulisati glikemiju)

* Hipertenziju (HISPA kontrola povišenog krvnog pritiska koji je „tihi ubica“ broj jedan)

* Fizičku aktivnost (HISPA uputstva: kako i koliko vežbati)

* Pušenje (HISPA obaveza odvikavanje od pušenja – crno beli svet)

* Ishrana (Osnova HISPA programa – lična dijeta)