RETROSPEKTIVA: KAKO SU NASTALI NAPREDNJACI U PROKUPLJU

Serija tekstova Retrospektive i pogleda na poslednjih 40 godina i kako se zapravo Kuvala Čorba u 5 do 12!

RETROSPEKTIVA: KAKO SU NASTALI NAPREDNJACI U PROKUPLJU

Vanredni parlamentarni izbori u Prokuplju 2012. godine odlučili su promenu dotadašnje vlasti. Iako je DS imao najviše odbornika, ostao je bez SPS i dela odbornika koji su prešli u SDS a zatim i u SNS. Tako su naprednjaci došli na valst u Prokuplju. Idemo redom.

Nakon izbora DS je osvojio 16 odborničkih mandata, SNS je imao 12, SPS čak devet, URS je osvojio sedam odborničkih mandata, a Pokret za jug čak šest mesta u lokalnoj skupštini. Ni DSS nije loše prošao jer je osvojio tri odbornička mesta, a Crnogorska partija jedno. Za kraj juna zakazana je konstitutivnu sednicu i na njoj su većinu činili DS, SPS, URS i DSS . U opoziciji su ostali SNS i Pokret za jug.

Onda se u nekoliko navrata SNS javno obraćala pre svega SPS i tražila da se ugledaju na republičku vlast is a njima naprave koaliciju. I tako je i bilo. Polovinom septembra, tačnije 18. septembra 2012. godine dolazi do prekomponovanja vlasti. Za DS nastaje šok, je im partnerstvo otkazuje SPS, a zatim i ostali. Nastaje nova većina koju čine SNS, SPS, URS, uz podršku Pokreta za jug, Nove Srbije, DSS i Crnogorske partije. Predsednik opštine je LJubiša Đurković (SPS) , nova zamenica predsednika opštine je Milica Erić (SNS), dok je za predsednika Skupštine opštine izabran Radoslav Mihajlović (SNS). Dosadašnji zamenik predsednika Skupštine Dragan Dinić (URS) je ostao na toj funkciji, ali kratko.

Kada je došlo do formiranja SDS deo odbornika iz DS prelazi tamo. Među njima je i sadašnji gradonačelnik Aleksandar Simonović. I onda kreću kupovine, premetačine, koje traju sve do danas. Nakon mnogo upinjanja, SNS postaje stranka koja trenutno ima najviše odborničkih mandata u lokalnom parlamentu. Okosnicu ove stranke trenutno čine oni koji su od početka u SNS i do sada prema našim saznanjima nisu bili u drugim strankama, kao što su : Darko Laketić, Nebojša Vukadinović, Dejan Lazić, Milan Aranđelović i oni koji su došli iz ostalih stranaka, među kojima je Aleksandar Simonović (DS pa SDS pa SNS) , Milica Erić ( Pelevićeva stranka, SNS) , Miroljub Paunović (SPS pa SNS) , Zlatan Miljković (SPS pa SNS) i naravno svi ostali koji su se otcepili iz DS ili neke manje stranke. U međuvremenu je URS nestao sa političke scene.

Pogledajte i

RETROSPEKTIVA: KAKO SU NASTALI NAPREDNJACI?
Serija tekstova Retrospektive i pogleda na poslednjih 40 godina i kako se zapravo Kuvala Čorba!

B.R. M.P


Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...