RETROSPEKTIVA: KAKO SU NASTALI NAPREDNJACI?

Serija tekstova Retrospektive i pogleda na poslednjih 40 godina i kako se zapravo Kuvala Čorba!

RETROSPEKTIVA: KAKO SU NASTALI NAPREDNJACI?

Glavna politička partija u Srbiji je nastalata iz Nikolićeve frakcije u Srpskoj radikalnoj stranci. Sukob u SRS je nastao između Nikolića I Šešelja kada je Nikolić dao izjavu  u narodnoj skupštini za usvajanje sporazuma stabilizacije I pridruživanju Evropskoj uniji što se Šešelju nije sviđalo. Podsetimo da je Vojislav Šešelj u tom trenutku bio na suđenju u Ševeningenu. Nikolić je 5. septembra podneo ostavku na mesto šefa poslaničke grupe i zamenika predsednika SRS I osnovao Poslaničku grupu “Napred Srbijo” u Skupštini Srbije.

Nakon što je Nikolić podneo ostavku nekoliko dana kasnije sada već bivši generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić se pridružio. Srpska napredna strana je upisana u registar političkih stranaka u Srbiji 10.  oktobra a osnivačka skupština stranke je održana 21. oktobra 2008. godine Na toj skupštini Nikolić je izabran za predsednika a Vučić za zamenika predsednika.

Na Đurdjevdan 06. maja 2012. godine koalicija “Pokrenimo Srbiju” na čelu sa Srpskom naprednom strankom, Novom Srbijom, pokretom Snaga Srbije i Pokretom socijalista osvojila 24,04 odsto glasova ili 73 mandata dok je DS sa 22.11 odsto osvojenih glasova i SPS sa 14 odsto ili 44 mandata. SPS I SNS te godine prave koaliciju I formiraju većinu u Vladi Republije Srbije.

U drugom krugu predsedničkih izbora Nikolić je pobedio Borisa Tadića sa 49 odsto glasova. I tako nastaje ova vlast.

CEsid je 2014. godine sproveo izdraživanje o demografskoj strukturi pristalica stranaka u Srbiji i u objavljenim rezultatima je teško bilo napraviti profilisanje pristalica SNS. U tom trenutku stranku je podržavalo oko polovine biračkog tela, ali jedina karakteristika jeste da je samo 3odsto članova stranke visokoobrazovanih građana. Rezultati istraživanja CeSID iz 2014, kao i istraživanje  NSPM iz 2016. godine su pokazali da najveći udeo glasača SNS čine građani iz starijih populacinoih grupa, odnosno stariji od 50 i 60 godina.

Prema ispitivanju CeSID iz 2017. godine o demografskoj strukturi pristalica predsedničkih kandidata, za kandidata SNS, Aleksandra Vučića, su glasali približno u istom odnosu muškarci i žene, sa prosečnom starošću od 55 godina usled visokog udela (42%) građana u penziji. Najveći broj glasača (41%) je završio četvorogodišnju srednju školu,  zatim radničku školu (22%), dok 21% ima obrazovanje niže od srednje škole  Istraživanje Biroa za društvena istraživanja iz 2019. godine je pokazalo da oko 58% simpatizera SNS čine građani stariji od 65 godina sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, a najveći deo živi u južnoj i istočnoj Srbiji.

Redakcija

Izvor Wikipedia, CeSID, NSPM

Seriju Retrospektive tekstova koja će izlaziti svakog dana u 5 do 12 možete pratiti na sledećem linku ovde

Retrospektiva - toplicke.com
Topličke vesti, Uvek Poslednje vesti iz Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorajde. Najnovije vesti iz Topličkog okruga bez cenzure!

Share Tweet Send
0 Komentara
Učitavanje...