kako-uzgajamo-psihopate

Na žalost, nakon današnjeg užasa u Pančevu u kome je suprug na javnom mestu napao svoju bivšu suprugu, a pri tom je imao zabranu prilaska, opet se postavljaju pitanja o tome ko je kriv, kako je moguće da se nešto ovako dešava, šta je rešenje… Nasilje nad ženama ne prestaje.

A iz teksta od tri godine mogli smo mnogo toga da naučimo, ali izgleda nismo.

Zato, tekst opet puštamo, u celosti.

„Moj prvi kontakt sa nasiljem nad ženama bio je davne ‘92, kad sam se sa porodicom doselila u novi grad. U komšiluku je živela jedna baka sa dvoje unučića, devojčicom od 15 i dečakom od 13 godina. Bakin sin i njihov tata je bio u zatvoru zbog ubistva svoje žene, njihove majke.

Foto:

Naime, žena je jednog jutra, posle 10 godina braka, krenula na posao. Sreo je komšija taksista i povezao do posla. Kada se vratila kući, muž je seo u kola i rekao da je vodi na ručak. Umesto na ručak, odveo je u obližnju šumu, skinuo golu, vezao za drvo i mlatio dok se nije onesvestila. Kada se onesvestila, vezao je kosom za branik od auta i vukao po putu. Žena je umrla, a on uhapšen i osuđen. Razlog ubistva – bio je bolesno ljubomoran i poludeo je kada su mu komšije rekle da mu je žena otišla na posao sa komšijom taksistom. U njegovom bolesnom umu, to je bio dovoljan razlog da ubije drugo ljudsko biće. A deca? Deca su pripala njemu, odnosno njegovoj majci dok se on ne vrati sa robije. O svojoj majci nisu smeli da pričaju, a slušali su od babe da je „kurva kriva što upropasti njenog sina“. Ceo komšiluk, a i grad, bili su istog mišljenja jer je ubica bio „miran i tih celog života“ i da „nikad ne bi ruku digao na nju da ona TO nije uradila“.

Nekoliko godina kasnije, taj isti dečko, tada već odrastao muškarac, izmlatio je svoju ženu, majku svog sina jedinca, toliko da je žena završila u bolnici. Naravno da se razvela, ali je priča sakrivena od svih „da ne pričaju komšije svašta“. Nedugo zatim, „miran i tih čovek koji nikad nije pravio probleme“ po povratku sa ratišta sa Kosova ubio je svoju drugu ženu jer se, dok on nije bio tu, zaposlila u prodavnici čiji je vlasnik bio muškarac. U novinama je pisalo da je „do tada miran i tih muškarac ubio svoju ženu zbog ljubomore“. Nit je on bio miran i tih, niti je ubio zbog ljubomore, već zato što je ludi psihopata čija je bolest negovana tako što je skrivana od komšija umesto da bude lečena.

Nije za nasilje nad ženama kriv samo nasilnik, već celo društvo koje gleda kroz prste mladim i „zaljubljenim“  mladićima, ne shvatajući da od njih pravi psihopate kojima je potreban samo jedan pogled, preslan ručak ili jedan razgovor sa njemu neprihvatljivom osobom, pa da naprave „masakr kakav do sada nije viđen u Srbiji“.

Još  tekstova koji su važni svakoj mami možete da pročitate na sajtu  centarzamame.rs