karleusa-se-danas-pojavila-sa-dredovima-i-sve-sokirala-evo-kako-se-pravi-i-kako-skida-hipi-frizura-prilicno-je-brutalno

Do dredova je Jelena Karleuša “došla” nadogradnjom, a oni su na njoj, kao i uvek kada je ova frizura u pitanju, bili veoma, veoma upadljivi.

Dredovi se smatraju jednom od najstarijih frizura za koje jedni kažu da potiču iz Afrike, drugi iz Indije, a treći iz Egipta. Zastupljeni su u raznim kulturima, a i na javnoj sceni. Nose predznak “hipi” izgleda, a iako se odavno postali deo mejnstrima, nikako da i zvanično postanu deo uobičajenog stila.

“Dredovi se prave uvijanjem i tapiranjem kose. Određenim preparatima se kosa fiksira “u obliku dreda” i neutrališe, to se čini kiselim i baznim sredstvima. Kraj kose se zatim voksira, a onda spaljuje kako bi se vosak otopio i kako bi se pramenovi što duže održali”, komentariše frizre Milan Sarić.

Dodaje da dredovi, kao što i izgleda, štete kosi.

“Što su dredovi prljaviji, to bolje izgledaju jer ne menaju oblik. To nije baš higijenski, ali je tačno”.

Ipak, kosa dok se nose dredovi, može da se pere- blagim šamponima.

“Čim počne da raste nova kosa, izrastak se tapira i uvija kako bi se stopio sa frizurom”, ističe frizer.

Sarić kaže da dredovi mogu najduže da “stoje na glavi” od četiri do pet meseci.

“Prave se zatim novi ili se kosa šiša do korena. To je, nažalost, najčešće rešenje kada dredovi izgube oblik ili jednostavno neko više ne želi da ih nosi”.

Naš sagovornik ih ocenjuje, makar kada su dredovi na javnoj sceni u pitanju, pre svega kao deo nečijeg stajlinga i to “dirti” stajlinga.

Dredovi se prema pojedinim izvorima vezuju i za hinduizam i Boga Šivu, mada su zastupljeni u raznim drugim religijama, od islama do hrišćanstva. Nosili su ih i Kelti, Germani, Vikinzi….

Bili su zašttini znak Boba Marlija, a danas ih na našoj sceni nosi i reper Stefan Đurić Rasta.