kasicica-ovog-zacina-kosta-2-dinara,-a-kazu-da-topi-salo:-nas-nutricionista-daje-svoj-sud-i-neocekivan-je!

30.04.2019. 07:35

Neretko nas širom Interneta dočekaju tekstovi o određenim namirnicama koje su navodno čudotvorne kada je o mršavljenju reč. Istina je da mnoge od njih zaista mogu da vam pomognu na putu ka gubitku kilograma, ali samo kao jedan od faktora, ne i kao glavno sredstvo.

Kim blagotvorno utiče na varenjež Foto: Pixabay / screenshot

Kim je jedna od namirnica koje se najčešće pominju u ovom kontekstu, pa mnogi tvrde da je čaj pripremljen sa tim začinom napitak koji čudesno topi masne naslage. Kako bi proverili koliko u tome ima istine ili je sve ipak običan mit, upitali smo i nutricionistu.

“Kim, cimet, čili, đumbir… i drugi začini imaju mnogo benefita na opšte zdravlje i svakako treba da čine deo balansirane ishrane. Nažalost, niti jedan od njih nema dejstvo magične pilule od koje ćemo izgubiti masne naslage”, započinje dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija, dodajući da kimu ipak treba dati šansu.

Kim je zdrav, ali i veoma ukusan, pa ne čudi njegova široka primena u gastronomijiFoto: Pixabay / screenshot

“Kim ima jako antimikrobno, antiupalno i antioksidativno dejstvo. On može biti od pomoći pre svega za dobru funkciju digestivnog trakta – na način što će olakšati varenje, smanjiti nadutost i grčeve. Ipak, osim toga, prijatno iznenađenje jeste da su pojedina eksperimentalna istraživanja zaista ukazala na vezu konzumiranja kima i smanjenja masnih naslaga”, kaže Olajdžija, koja nam je objasnila i zašto je to tako.

“To se objašnjava visokim sadržajem fitosterola , kao i osobinom da kod jedne grupe ljudi smanjuje apetit. Kod druge grupe pak deluje stimulativno na apetit. Čini se da kao i u većini slučajeva nemamo jedinstven odgovor, te je preporuka da isprobate kim i vidite kako vama prija. Svakako ćete na taj način uneti vredne materije i nesumnjivo olakšati proces varenja (u te svrhe naročito je učinkovit čaj od kima)”, savetuje naša sagovornica.