kim-opet-na-stubu-srama:-izbacila-liniju-steznika,-a-kad-cujete-koje-ime-im-je-dala,-bice-vam-jasno-zasto-je-svi-pljuju

Kim Kardašijan Vest je svoju vernu vojsku fanova ovoga puta počastila sopstvenom linijom veša za oblikovanje tela koji obožava da nosi. Nakon lansiranja linije početkom nedelje, za manje od 24 sata Kim je pošlo za rukom da digne celu jednu naciju na noge i sve to zahvaljujući spornom imenu nove linije.

Kao što je obično slučaj sa svim proizvodima iz radionice Kim Kardašijan, slavna rijaliti zvezda i ovaj put se poslužila istim trikom i ubacila svoje ime u naziv linije. Ovaj trik je na kraju rezultirao stvaranjem imena Kimono, a upravo je ono najviše zasmetalo javnosti.

Finally I can share with you guys this project that I have been developing for the last year.I’ve been passionate about this for 15 years. Kimono is my take on shapewear and solutions for women that actually work.Photos by Vanessa Beecroft pic.twitter.com/YAACrRltX3— Kim Kardashian West (@KimKardashian) June 25, 2019

Reč kimono, koju je Kim odabrala kao ime svoje nove linije steznika, pre svega je naziv za prepoznatljivu haljinu koja se u Japanu tradicionalno nosi na važnim događajima poput venčanja i sahrana.

– Kimono nosimo kako bismo slavili zdravlje, rast potomaka, na brojnim angažmanima poput venčanja, proslave dobijanja diplome. Kimono za narod Japana predstavlja slavljeničku nošnju i tradicija njegovog nošenja prenosi se iz generacije u generaciju – u razgovoru za BBC istakla je Juka Ohiši.

Me wearing A #KIMONO with hakama for my graduation👘🎓🌸Very sad to hear @kimkardashian has trademarked “Kimono” for her new underwear line😭 #KimOhNo pic.twitter.com/ET5iVojTYa— Emi🛰草野絵美 (@emikusano) June 26, 2019

– Ova odeća koja oblikuje telo čak ni ne podseća na kimono. Ona je samo odabrala reč koja u sebi sadrži njeno ime. Nema poštovanja prema onome što kimono predstavlja u našoj kulturi – zaključila je BBC-jeva sagovornica.

Don’t steal our culture.#KimOhNo pic.twitter.com/GX3p9AyQwT— さと (@sato_kimono) June 25, 2019

Javnosti na društvenim mrežama nije dugo trebalo da rijaliti zvezdi uputi oštru kritiku uz kreirani haštag #KimOhNo. U međuvremenu, Kim je američkim vlastima podnela prijavu za zaštitu reči kimono a ukoliko njenu prijavu vlast prihvati, ova odluka bi druge brendove prijavljene u SAD-u mogla da sprečiti u korišćenju te reči u promotivne svrhe.

– Ovim činom Kim je pokazala ekstremno nepoštovanje prema Japanu, njegovoj kulturi i narodu. Kimono je izraz japanskog identiteta. Ta reč joj ni po čemu ne pripada – zaključila je profesorka Šila Klif sa japanskog ženskog univerziteta Jumonji.

Iako se o svemu još uvek nije oglasila u javnosti, Kim je na društvenim mrežama otkrila kako je logo njene nove linije veša za oblikovanje tela kreirao suprug, poznati reper i dizajner Kanje Vest.