U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  PROKUPLJE- Kiša koja je padala prethodnih dana obradovala je poljoprivrednike. Po rečima stručnjaka, poljoprivredne kulture bez obzira da li se radi o voćarskim ili ratarskim nalaze se u dobrom stanju.

  Savetodavac za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju, Ivana Obradović, rekla je da u zasadima voća nije zabeležena nijedna bolest.

  -Nakon obilaska voćnjaka pod višnjom, šljivom, jabukom nije primećeno prisustvo monilije ili neke druge bolesti. Očigledno je da su voćari blagovremeno poslušali savete stručnjaka i sa adekvatnim preparatima zaštitili svoje voćnjake, izjavila je Obradović i dodala da se ove godine očekuje manji rod višnje u odnosu na prošlu godinu.

  Prema njenim rečima, na pojedinim parcelama pojavila se pepelnica i rđa i zbog toga ratari, čim to vremenske prilike budu dozvolile, treba da izvrše tretman odgovarajućim fungicidima.

  -Maj je mesec kada se vremenske prilike često menjaju. Da bi sprečili pojavu bilo kakve bolesti na poljoprivrednim kulturama, neophodno je da se slušaju saveti stručnjaka i blagovremeno primenjuju zaštitna sredstva, izjavila je Ivana Obradović.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465587