ko-je-zena-koja-menja-istoriju-zuzana-je-postala-prva-zena-predsednik-slovacke-a-ovi-detalji-njene-biografije-zaintrigirace-evropu

Čaputova je osvojila 58 odsto glasova nakon 51 procenta prebrojenih glasova, saopštio je Statistički zavod ove zemlje. Protivkandidat Maroš Šefčovič čestitao joj je pobedu.

Zuzana je samim dolaskom na čelo države ušla u istoriju, a rođena je u Bratislavi. Odrasla je u Pezinoku na koje je usmerila prve društveno-političke ciljeve. Borila se za zaštitu okoline u ovom gradu i za to je bila nagrađena „Goldman Environmental“ nagradom.

Predsednica koja će zvanično preuzeti funkciju 15. juna ove godine, rođena je u radničkoj porodici za koju voli da kaže da je „širokih shvatanja“.

Advokat je po obrazovanju. Njena prva zvanična politička funkcija vezana je, takođe, za njen rodni grad gde je prvo radila kao asistnet u pravnom odseku, a zatim i kao zamenica gradonačelnika.

Prešla je zatim u neformalnu Fondaciju „Otvoreno društvo“ gde se borila protiv zlostavljanja i eksploatacije dece, da bi zatim postala projektni menadžer udruženja koje se borilo za razvoj lokalne zajednice.

Zuzana koja je jedno vreme vodila svoju advokatsku kancelariju, strastveni je borac za zaštitu životne sredine što je dokazala desetogodišnjom borbom protiv otvaranja druge velike deponije u Slovačkoj. Vrhovni sud ove zemlje proglasio je deponiju ekološki opasnom i zaustavio proces.

U žiži svetske javnostiFoto: Profimedia

Bila je to velika pravna pobeda za predsednicu koja je autor više pravnih publikacija, a koja je dugo vreme sarašivala sa „Grin pisom“.

Zuzana je 2018. postala članica Progresivne partije, iste godine je saopštila da ulazi u predsedničku trku. Njeni ciljevi tokom kampanje bili su pravda za sve građane, dostojanstvo za penzionere, zaštita prava LGBT populacije, zaštita životne sredine.

Kada je u pitanju pravo na abortus, ona se izjasnila za status kvo mada je birajući između zakona koji reguliše nečiji život i odgovornosti žena da same biraju, odabrala ovo drugo.

Njena pobeda važna je za sve ženeFoto: Profimedia

Iza sebe ima jedan brak i mama je dve tinejdžerke.

Zuzana Čaputova se od brojnih političkih i privatnih obaveza relaksira uz pomoć Zen joge koja je utemeljena na budističkoj tradiciji.

Kada se pažnja preusmeri na njen stil, vidi se da ona voli eleganciju, ali i jarke boje. Prati trendove, mada joj je odmerenost na prvom mestu. Njena modna izanja, kao i politički potezi, tek će se pratiti.

U politici koja je postala rodno ravnopravnija, i dalje ima više muškaraca. Žene poput slovačke predsednice menjaju statistiku, a pre nje je to od 2010. do 2012. činila premijerka Slovačke Iveta Radičova.