koliko-jaja-smete-da-pojedete-nedeljno-strucnjaci-su-izveli-ekstreman-test-i-evo-konacna-odluka-8222ovaj-broj-ne-smete-preci8220

09.04.2019. 06:55

Polemika o tome koliko su jaja zdrava i u kojoj količini uvek je „živa“, a stručnajci već godinama imaju neusaglašen i promenljiv stav. Njanovije istraživanje dolazi nam sa Univerziteta u Australiji, a objavljen je u američkom magazinu „American Journal of Clinical Nutrition“, a ovde je doneta konačna „presuda“ o tome koliko jaja nedeljno možete konzumirtai bez brige.

Evo koliko jaja nedeljno možete bezbrižno da pojedete Foto: Profimedia

Zaključak oves tudije jeste takav da je 12 jaja nedeljno sasvim korektan – ova brojka neće povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Jaja su gotovo svakodnevno na našem menijuFoto: Profimedia

„Naše istraživanje pokazalo je da ljude ne treba da strahuju da jedu jaja, bar kada su ona deo zdrave i izbalansirane ishrane. Iako jaja sadrže veliku količinu holesterola, njihova konzumacija zapravo ima neznatan uticaj na nivo holesterola u krivi“, istakao je doktor Nik Fuler, jedan od predvodnika istraživanja.

Test je sproveden tako što je okupljena jedna grupa ljudi u čiju je ishranu bilo uključeno 12 jaja nedeljno, a postojala je i druga grupa u okviru koje je konzumirano svega dva jajeta u istom periodu.

Nakon tri meseca ovog prilično ekstremnog testa, izvadili su krv svim ispitanicima i nije bilo nikakve razlike u njihovim markerima za razvoj srčanih bolest.

Jaja zaista obiluju masnoćom, pogotovo žumance, ali ona su takođe bogata vitaminima, proteinima i zdravim mastima. Dakle, jaja su izvor važnih nutrijenata, i nije potrebno izbacivati ih iz ishrane ili svesti njihovu upotrebu na minimum.