krah-modnog-carstva-francuske-kraljice-trikotaze:-njene-komade-proslavila-je-odri-hepbern,-a-sad-sve-odlazi-u-zaborav

04.08.2019. 12:11

Pošto se nije našao kupac za francusku modnu kuću “Sonia Rykiel”, koja je simbolizovala pariski bunt 60-ih godina prošlog veka, firma odlazi pod stečaj, piše BBC.

Sonja Rikiel Foto: Profimedia

Sonja Rikiel, osnivačica firme, zbog svog modnog izraza postala je poznata kao “kraljica trikotaže”. Njeni komadi dopustili su ženama da se oblače manje formalno, a njen najpoznatiji komad, tzv. “Poor Boy sweater” (“Džemper siromaha”), proslavila je filmska glumica Odri Hepbern.

Sonja RikielFoto: Profimedia

Sonja Rikiel je preminula 25. avgusta 2016. godine u 86. godini života od Parkinsonove bolesti.

Firma koju je osnovala pre sedam godina je kupila kompanija First Heritage Brands, iza koje stoje hongkonški milijarderi Viktor i Vilijam Fung. Brend je tada oživljen kroz investicije od više miliona dolara i rezove troškova, ali nikako nije mogao da se “digne iz minusa”.

Glavna dizajnerka Džuli de Libran firmu je napustila u martu, a ubrzo nakon toga zatvorile su se radnje u Njujorku i Londonu.

Rikielina pletiva na pruge smatrala su se drastičnim odmakom od formalnih kompleta koje su žene inače nosile. Modna kuća je kasnije proširila svoju ponudu na kreacije za decu, modne dodatke i parfeme.