kraj-epidemije-malih-boginja,-ali-i-dalje-nismo-zasticeni!-evo-sta-je-potrebno-da-to-budemo

Početkom oktobra 2017. godine na teritoriji Republike Srbije prijavljeni su prvi sumnjivi slučajevi koji su odgovarali kliničkoj slici malih boginja, a koji su zatim i laboratorijski potvrđeni, dok je epidemija prijavljena krajem oktobra iste godine. U tom momentu ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva bio je sedam, ali su nizak stepen koletivnog imuniteta prema virusu malih boginja i velika kontagioznost ovog prouzrokovača doveli do brzog širenja virusa na teritoriji cele zemlje.  

Naime, obuhvat MMR vakcinacijom u drugoj godini života je na početku epidemije na nivou cele zemlje bio 81 odsto, dok je u najvećim gradovima, Beograd i Niš, bio ispod 70 odsto. Krajem decembra 2017. godine prijavljen je prvi smrtni ishod od malih boginja u našoj zemlji posle 20 godina. Od početka oktobra 2017. godine, zaključno sa 27. avgustom ove godine na teritoriji Republike Srbije, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano je ukupno 5.798 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovom infekcijom.

– Intenzivna kampanja o značaju imunizacije koja je u prethodnom periodu sprovedena u našoj zemlji dovela je do povećanja nivoa svesti o efikasnosti ove preventivne mere u svim populacionim grupama. Obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja, zaušaka i rubele (MMR) je tokom 2018. godine značajno porastao, što je predstavljalo osnovni preduslov za usporenje toka ove epidemije. Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele na teritoriji Republike Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4 odsto. Takođe je sprovedena i dopunska imunizacija propuštenih godišta. Ove mere su dovele do značajnog povećanja kolektivnog imuniteta prema virusu malih boginja u našoj populaciji. U toku 2019. godine prijavljeno je ukupno 15 obolelih, od čega su četiri osobe bile sa importovanom infekcijom iz Rusije, Ukrajine, Austrije i Makedonije, dok se kod jedanaest osoba zaražavanje desilo na teritoriji naše zemlje. Poslednji prijavljeni slučaj obolevanja od malih boginja bio je u junu 2019. godine u Boru. Imajući u vidu da je prošao dvostruki maksimalni inkubacioni period za infekciju virusom malih boginja, stekli su se uslovi za odjavu epidemije malih boginja na teritoriji Republike Srbije – piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije..

U prethodnoj godini u Evropskom regionu SZO prijavljeno je 82.596 slučajeva morbila u 47 od 53 zemlje, sa 72 smrtna ishoda, što je najveća zabeležena vrednost u poslednjoj dekadi i iznosi 15 puta više u odnosu na 2016. godinu, a tri puta u odnosu na 2017. godinu. Najveće epidemije među zemljama EU prijavljenje su u Rumuniji, Italiji, Poljskoj i Francuskoj, sa 35 smrtnih ishoda. Tokom juna 2019. godine 24 zemlje EU prijavile su slučajeve malih boginja. Najveći broj prijavljen je u Francuskoj (469), Bugarskoj (236) Italiji (213), Poljskoj (123) i Rumuniji (123).

– Takođe, u većini zemalja u našem okruženju, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, se i dalje registruje cirkulacija ovog virusa u populaciji. Imajući u vidu blizinu i rasprostranjenost potencijalnih rezervoara infekcije, mogućnost importovanja, kao i lakoću širenja virusa malih boginja, prioritet je da očuvamo i dalje unapredimo nivo kolektivnog imuniteta kako bismo dostigli procenat od 95 odsto koji bi nas štitio od epidemijskog širenja malih boginja – napominju u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.