krecete-na-put?-smete-da-nosite-samo-ovu-hranu-–-evo-zbog-cega

– Crevne infekcije su češće letnjim mesecima , odnosno toplo vreme daje bakteriji više mogućnosti za razmnožavanje i kontaminaciju hrane. Iz tih razloga potrebno je hranu čuvati dobro raslađenu i posle obroka je brzo vratiti u frižider- kaže dr Ratko Tomašević, gastroenterolog, Kliničko-bolničkog centra Zemun.

Na listi hrane koju ne treba da nosite na put nalaze  lako kvarljive namirnice, mlečne proizvode i meso. Kako dodaje lekar, salmonela može lako da se nađe u žumancima nekonzumnih jaja. Iz tog razloga u mini-frižideru ne treba da se nađu ni namirnice u kojima ima neobrađenih jaja, poput majoneza, kremova, filova.

Sa druge strane, na put smete da nosite instant kesice za supu, suhomesnate proizvodei u vakumiranoj ambalaži i testenine. Da ste napravili pogrešan odabir hrane, možete da saznate lako preko ovih simptoma, mučnine,povraćanja, grčeva u trbuhu i dijareja koje nekada mogu da sadrže primese krvi.

Za decu obavezno ponesiti voćeFoto: Profimedia

– Ovi simptomi mogu biti praćeni povišenom temperaturom, glavoboljom, i značajnom dehidracijom- dodaje lekar.

U takvoj situaciji može da vam pomogne čajna dijeta. Iz ishrane izbacite mlečne proizvode i slatkiše, a jedite  prepečeni hleb, supe i bareno povrće. Unosite dovoljno tečnosti, nezaslađenih čajeva i vode.

Hrana, deca i plaža- koji je najbolji izbor?

Mame koje doje bebe treba da to rade što češće, smeju bebama da daju i vodu, koja pomaže hidrataciju.  Ako bebu hranite formulom, pre nego što pođete na plažu, spremite je, stavite je u rashladnu kesu ili mini- frižider. Ukoliko je negde zagrevate, to morate da uradite neposredno pre hranjenja. Hranu koju spremite za bebu držite dobro zatvorenu, u plastičnoj posudi, koju ćete da stavite u ručni frižider. Za obrok na plaži siguran izbor su  komercijalne kašice. Ponesite koliko je potrebno, a ostatak vratite u frižider.

Deca leti uživaju u sladoledu, ali on treba da se jede posle glavnog obroka kako se ne bi smanjio apetit. Slatkiše zamenite voćem. Važno je da kupujte mlečne proizvode iz frižidera, da ljuštite voće, i da perete ruke pre obroka. Naviku pranja ruku prenesite na decu.