U kategoriji Blace, Doljevac, Društvo, Kuršumlija, Merošina, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  KURŠUMLIJA- Dolores Al Šeleh (29), čija je majka iz Kuršumlije a otac iz Jordana, popela se na krov sveta-Mont Everest, i razvila srpsku zastavu. Dolorest živi u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

  Dragana Rajblović (50) prva je Srpkinja koja je osvojila Mont Everest, a donedavno je bila i jedina: sada, 12 godina kasnije, u tom podvigu uspela je i Dolores Al Šeleh. Njeno dostignuće je višestruko: imajući u vidu da ona živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da joj je majka iz Kuršumlije, ali da je po ocu Jordanka, usponom na Everest Dolores je postala prva Jordanka, ali i prva žena iz Arapskih Emirata koja se popela na najviši vrh sveta.

  – Evo mene, stojim na vrhu sveta i ponosna sam što mogu da kažem da sam prva Jordanka na Everestu, prva Arpakinja koja je prišla sa prolaza Nort Kol, a druga Srpkinja. Bez reči sam. Ovo su bila najduža dva meseca u mom životu i najduži dan uspona, pun srećnih i tužnih priča, nakon godina napornog rada i kompromisa – napisala je Dolores na Fejsbuku.

  Najviši vrh sveta, Mont Everest, visok je 8.840 metara, deo je himalajskog lanca, a lociran je na granici između zone Sagarmata u Nepalu, i autonomne regije Tibet u Kini. Dolores je uspela da ga osvoji prošlog četvrtka, tačno u 10.15 časova, a još uvek je u povratku ka Dubaiju, gde inače živi.

  Šeleh je izjavila da je cilj njenog penjanja bio da skrene pažnju na promovisanje korištenja obnovljive energije i zdrav načina života.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=467205