Kuršumlija: Bivši radnici propalih državnih preduzeća dobijaju pomoć u iznosu od 30.000 dinara, krivične prijave zbog širenja lažnih vesti

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Opštinsko veće opštine Kuršumlija donelo je jutros odluku da bivši radnici propalih društvenih preduzeća, koji nisu naplatili svoja potraživanja, dobiju jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 30.000 dinara. Radi se o oko 700 bivših radnika Konfekcije, Metalca, Žubora, ZZ “Budućnost” i radnika Simpo ŠIK-a, koji su nekada radili u ŠIK Kopaoniku.

  -Utvrđuje se potreba za prevazilaženje izuzetno lošeg životnog standarda građana koji ostvaruju pravo na dodelu jednokratne novčane pomoći, kojima je egzistencijalno ugrožen životni standard, u skladu sa ciljem pridviđenim odredbama Odluke o utvrđivanju programa prevazilaženja stanja izuzetno lošeg životnog standarda određenih kategorija stanovništva na teritoriji opštine Kuršumlija-stoji u zaključku Veća.

  Kriterijumi:

  1. Da je lice bilo u radnom odnosu kod gore navedenih preduzeća.
  2. da ta lica nicu ostvarila neko pravo koje proističe iz radnog odnosa u tim preduzećima pred sudom ili drugim nadležnim organom kojim su im potraživanja iz radnog odnosa u tim preduzećima namirena u potpunosti ili delimično.
  3. Da lice nije ostvarilo pravo u skladu sa programom pomoći po nekom drugom osnovu u okviru podnaslova “Izvor i visina pomoć” iz programa za prevazilaženje stanja izuzetno loše i životnog standarda određenih kategorija stanovništva na teritoriji opštine Kuršumlija.
  4. Da lice ima prebivalište na teritoriji opštine Kuršumlija.

  Pročitajte i…  Slatka praznična čarolija

   

  Spiskovi lica sa potrebnom pratećom dokumentacijom predstavnici preduzeća na teritoriji opštine Kuršumlija,  koji su ovlašćeni da prijave i dokaze prikupe, moraju se sačiniti najkasnije do 30. decembra 2019. godine i dostave Opštinskoj upravi opštine Kuršumlija na dalju nadležnost u cilju isplate sredstava.

  Predsednik opštine Kuršumlija i predsednik Opštinskog veća Radoljub Vidić je pojasnio da su u pitanju sredstva koja je država, nakon štrajka i blokade puta, dala preko opštinskog budžeta kao pomoć bivšim radnicima ŠIK Kopaonika.

  -Međutim niko se nije setio da i neki radnici Simpo ŠIK-a, koji su nekada radili u ŠIK Kopaoniku nisu dobili svoja potraživanja kao i bivši radnici drugih propalih državnih preduzeća. U dogovoru sa Vladom i kabinetom predsednika Republike mi smo imali obavezu da po utvrđenom kriterijumu isplatimo sredstva bivšim radicima ŠIK Kopaonika.  Preostala sredstva u iznosu od 23 miliona dinara isplatićemo radnicima ostalih državnih preduzeća koji imaju potraživanja prema propalim firmama u kojima su radili. Izvinjavam se građanima koji su zbog širenja dezinformacija od nekih ljudi da pravo na pomoć imaju i lica sa evidencije NSZ kao i oni sa niskim penzijama, jer su se izložili trošku da kopiraju dokumenta a takva lica nisu predviđenja da dobiju ovu pomoć. Podnećemo krivične prijave protiv NN lica za širenje lažnih vesti-rekao je predsednik Vidić i dodao da razume političku borbu ali da ne razume da neko iz sitnih političkih interesa izloži građane trošku i gubljenju vremena.

  Pročitajte i…  Đaci “Tatkove” škole prodajom čestitki prikupljaju novac za lečenje Nikoline Josić

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=476076


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...