U kategoriji Društvo, Poslednje Vesti, Prokuplje, Žitorađa.

  ŽITORAĐA- Na nedavno održanom Evropskom prvenstvu mladih drvoseča u Češkoj, ispred poljoprivredno-šumarske škole “Josif Pančić” u Surdulici, Srbiju je predstavljao i 17-godišnji Lazar Tasić  iz Žitorađe. Lazar je na prvenstvu osvojio treće mesto u pojedinačnoj i četvrto u ekipnoj konkurenciji.

  Kako kaže Tasić za ovaj uspeh je pokazatelj da se u njegovoj školi radi kvalitetno sa mladim šumarima.
  – Drago mi je da smo pokazali da ovi rezultati nisu slučajni, i da se u poljoprivredno-šumarskoj školi Josif Pančić u Surdulici, radi jako kvalitetno sa nama mladim šumarima. Svakako, najviše bih se zahvalio mom mentoru, profesoru Daliboru Petrovu, koji me je spremao nekih mesec dana za ovo takmičenje– rekao je Lazar Tasić.
  Pored trećeg mesta u Češkoj, mladi Žitorađanin je u Bugarskoj, na Balkanskom prvenstvu osvojio drugo mesto, dok je na republičkom prvenstvu bio prvi.
  Kao i u Tetevu, Tasić se takmičio u čak 5 disciplina, a to su: obaranje stabla, zamena lanca, kombinovani rez, podloga i kresanje grana.
  U najvažnijoj disciplini, obaranju stabla Tasić je bio prvi sa osvojenih 656 od 660 poena. Dok je u kombinovanom rezu bio drugi, a u ukupnom plasmanu sa 1310 poena, treći takmičar u konkurenciji od čak 34.


  Tasić, koji svojim rezultatima izaziva interesovanje svih lokalnih medija kaže da mu prija popularnost, i to što se za njega čulo po Srbiji.
  – Naravno da mi prija pažnja u medijima, svakako najviše u tome udela ima i vaš portal koji je pisao prvi o mojim rezultatima, a ono što mogu da kažem jeste da mi non-stop ljudi čestitaju, sreću me na ulici, raspituju se za moja takmičenja i tako, lepo je uglavnom – iskren je Tasić.

  Kako objašnjava ovaj 17-godišnjak, njegov odabir škole nije slučajan i nastaviće da se bavi šumarskim pozivom po završetku svog školovanja u Surdulici.

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=465524