letnja-dilema-broj-1:-koliko-kuvana-i-sveza-hrana-moze-da-nam-stoji-u-frizideru,-ali-stvarno

U ovom periodu godine je neophodno da budemo veoma oprezni, čak i sa namirnicama koje zvanično nisu premašile rok trajanja, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja u vidu stomačnih infekcija i trovanja namirnicama. Ovo važi čak i za onu hranu koju smo sve vreme držali u frižideru.

Zato vam donosimo prosečni „životni vek“ namirnica u letnjem periodu.

Nezapakovana slanina ili šunka držana u standardnom frižideru leti može da se koristi najviše 5 dana. Sveže živinsko i mleveno meso, kao i sveže kobasice upotrebljivi su najviše dan-dva, a svinjetina, teletina, jagnjetina od 3 do 5 dana.

Što se pečenja i drugog grilovanog mesa tiče, idealno bi bilo da ga iskoristite u roku od tri dana, dok kuvano meso gledajte da pojedete već sutradan. Tvrdo barena jaja mogu da izdrže i 3-4 dana, ali ona meko kuvana i druga jela s jajima bacite odmah.

fresh box zero Foto: Promo

Sveži morski plodovi i riba smeju se kuvati najduže jedan dan od kupovine, a ukoliko su već spremljeni, eventualno možete da ih konzumirate dan-dva duže.

Neotvorene pavlake, puter, meke sireve, majonez i druge mlečne proizvode leti sigurnije je ne koristiti nakon što su prešli polovinu od datuma kupovine do isteka roka. Ukoliko su otvoreni, budite posebno oprezni, jer mogu da se pokvare za jedno popodne.

Tvrdi sirevi u neotvorenoj ambalaži mogu da opstanu i nekoliko meseci, ali ako ih načnete, gledajte da ih pojedete u roku od nedelju dana.

Međutim, sve ove namirnice bez briga možete držati znatno duže, ali samo ukoliko imate frižider kao što je Whirlpool Dual No Frost iz W kolekcije, koji ima 6th SEnse Precission Control koji detektuje sve promene i odmah uspostavlja odgovarajući nivo vlage i temperature čak i nakon što otvorite vrata ili dodatno odložite hranu. Uživajte u boljem kvalitetu i svežini hrane. Dva nezavisna No Frost Cooling sistema sprečavaju mešanje mirisa između frižidera i zamrzivača. Na ovaj način suv vazduh iz zamrzivača ne utiče na svežinu hrane u frižideru. 

Whirlpool Dual No Frost iz W kolekcijeFoto: Promo

Što se tiče svežeg voća i povrća, stvar je znatno komplikovanija. Ne samo da ga pre upotrebe morate dobro oprati zbog pesticida, leti bi posebno trebalo da obratite pažnju da nije došlo do razvoja buđi, rđe i sličnih bolesti.

Jagode, trešnje, višnje i svo bobičasto voće može da propadne već dan nakon kupovine. Isto je i sa svežim začinskim biljkama poput peršuna, mirođije, ali i sa svim zelenim povrćem kao što su brokoli, spanać, blitva, zelena salata ili zelje.

Iako na pakovanju piše da mogu da se koriste i 5 dana nakon kupovine, s pečurkama uvek treba biti oprezan i bolje je nabaviti najkasnije dan pre pripreme. Krastavci, tikvice i plavi patlidžan, kao i grožđe, najbolje je iskoristiti u roku od dva dana.

Ako ste ih nabavili sveže ubrane kajsije, meke kruške ili breskve, izdržaće u frižideru i tri-četiri dana. Isto važi i za karfiol, prokelj, praziluk, papriku i paradajz. Neotvorena lubenica može da stoji u frižideru i nekoliko dana, ali onu koju ste načeli, pojedite što pre.

Whirlpool Dual No Frost iz W kolekcijeFoto: Promo

Južno voće, jabuke, kao i povrće poput šargarepe, peršuna, celera i kupusa može da stoji i do nedelju dana.

Ipak, najsigurnije mesto za vaše voće i povrće je u W7 Total No Frost frižideru, odnosno njegovoj Fresh Box + fioci sa integrisanim slajderom za kontrolu vlažnosti koja pomaže u održavanju maksimalne svežine za voće i povrće i do 15 dana. Klizač za kontrolu vlažnosti Vam pomaže da prilagodite optimalni nivo vlažnosti za čuvanje Vašeg voća i povrća i sve to uz 15 godina dodatne garancije na 6th Sense kompresor u seriji W7.

Takođe, leti mnogo više pijemo prirodne i kupovne voćne napitke, a mnogi ne razmišljaju o tome da se i oni mogu pokvariti. Na primer, svežu limunadu ili oranžadu treba popiti već istog dana, đus najviše tri dana od otvaranja, dok gazirana pića mogu da izdrže samo dva dana.