ljudi-masovno-svakog-dana-vezuju-gumicu-oko-ovog-dugmeta-na-sporetu:-deluje-besmisleno,-ali-ova-caka-ce-vam-olaksati-zivot

Profesor Majkl Solomon, autor knjige “Kako naći izgubljene stvari”, ima rešenje za sve naše svakodnevne probleme.

– Kada izgubite neku sitnicu, da biste je našli, um mora da vam bude u odgovarajućem stanju. Umesto da jurcate kao muva bez glave, sedite, skuvajte sebi čaj i recite sebi “Sigurno ću naći ključeve”. Potom ih potražite tamo gde obično stoje, ali budite svesni efekta kamuflaže – možda i jesu na svom mestu, ali ispod nekog drugog predmeta. Ako nisu na svom mestu, verovatno su tamo gde su poslednji put bili u upotrebi, pa se setite kada je to i gde bilo. Ako i dalje ne ide, poslužite se sledećim trikovima – savetuje dr Solomon.

PRETRAŽITE MESTO SAMO JEDNOM, ALI DETALJNO

Ne vrtite se u krug. Nakon što ste dobro proverili jedno mesto, ne vraćajte se na njega.

KO IH JE ZAPRAVO SKLONIO?

Prvo proverite da li je predmet na svom uobičajenom mestu. Ako nije, postoji šansa da ga je sklonio neko od ukućana, pa ih pitajte.

Prvo proverite da li je predmet na svom uobičajenom mestuFoto: Profimedia

EUREKA ZONA

Da, to postoji. Većina izgubljenih predmeta je upravo tamo gde ste mislili da jesu. Drugi su u neposrednoj blizini, a profesor tvrdi da je ta “Eureka zona” u radijusu od 45cm od originalne lokacije.

KOJI SU JOŠ TRIKOVI KORISNI?

Većinu stvari koje nas u toku dana muče, poput toga da li smo zatvorili frižider, isključili peglu i rernu, zaključali vrata i slično, radimo automatski.

Zato, ako ste skloni tome da brinete zbog toga, postoji jednostavan trik. Recimo, za šporet – oko dugmeta kojim palite ringlu ili rernu vežite gumicu. Kada isključite šporet, uzmite gumicu i stavite je u džep, pa svaki put kada se zapitate da li je šporet zaista isključen, gumica u džepu uveriće vas da je tako.

Pored toga, pre nego što izađete iz kuće, pogledajte sve – da li su svetla isključena, svi aparati pogašeni i slično. Recite sebi “sve je u redu” pa onda zaključajte i mirno izađite.