ljudi,-obratite-paznju-na-svoja-stopala-obozavam-leto,-obozavam-bazen,-ali-stvarno-mrzim-kada-mi-se-ovo-dogodi-–-i-to-tudjom-krivicom!

Nažalost, neki od njih su do te mere neodgovorni, da namerno preskaču onaj bazenčić na ulazu. Ma kako da vam je “gadno”, morate da znate da je on s ogromnim razlogom tu postavljen – da bi se dezinfikovala stopala svakog ko tu dolazi i sprečilo širenje zaraza.

Mnogo sam se iznervirala, jer mi se već drugi put dešava da imam isti problem, pa se nadam da ću ovim putem apelovati na ljude da ozbiljno shvate održavanje lične higijene – naročito ruku i nogu.

Najpre, važno je znati da je oko 50 odsto populacije pogođeno gljivičnim infekcijama stopala. Iako vi sami možda ne osećate simptome odmah, to ne znači da za nekoliko dana nećete, kao i da infekciju ne možete da prenesete na druge ljude ili na ostale delove vlastitog tela, najčešće šake.

Atletsko stopaloFoto: Profimedia

Kada se te gljivice na stopalima namnože u većem broju, javlja se veoma neprijatan problem “tinea pedis”, u narodu poznatiji kao “atletsko stopalo”. Pošto se infekcija najčešće javlja između nožnih prstju, što znači na vrlo nepristupačnim mestima, lečenje može da bude otežano i dugotrajno.

Prvi simptomi atletskog stopala su svrab, bol i osećaj pečenja, kao i neprijatan miris stopala čija koža je ponekad mekana i vlažna. Ukoliko se ne reaguje na vreme, mogu se pojaviti plikovi koji sadrže čistu tečnost, ispod ljuspica koža može biti crvena i bolna, nokti nekada mogu promeniti boju i postati čvrsti i lomljivi (što je simptom i gljivične infekcije nokta).

Kada sam prvi put primetila da nešto nije u redu sa mojim stopalima, odmah sam otrčala lekaru. Kada mi je rekao da imam atletsko stopalo, mislila sam da mora da je nešto pogrešio, jer se niti bavim atletikom, niti često nosim patike.

Atletsko stopaloFoto: Shutterstock

Međutim, on mi je objasnio da se to samo tako zove, ali da postoje mnogi faktori koji pospešuju nastanak atletskog stopala: toplota, neadekvatna obuća, određeni sportovi uključujući plivanje, planinarenje ili trčanje maratona i, generalno govoreći, sve situacije u kojima su stopala sklona znojenju, kvašenju i vlaženju.

Takođe, gljivičnim infekcijama i atletskom stopalu su sklone osobe koje imaju dijabetes ili probleme sa cirkulacijom, kao i ljudi čija profesija zahteva nošenje zaštitne obuće ili čizama.

Posebno su me uplašile njegove reči da se, ako se ne zaleči kako bi trebalo, svakom četvrtom pacijentu infekcija vraća, ponekad i više puta.

Preporučio mi je da u apoteci kupim Mycosan tretman za atletsko stopalo i da ga koristim redovno, prema priloženom upustvu. Veoma sam mu zahvalna na tome.

Mycosan 5mlFoto: Promo

Mycosan tretman za atletsko stopalo predstavlja potpuni tretman gljivičnih infekcija na stopalima i sprečava ponovnu pojavu infekcije, jer ubija 99,9% uzročnika atletskog stopala.

Bioaktivni serum spakovan je u tubu sa četkicom, koja omogućuje ciljano nanošenje seruma među prstima, a super je i to što je pogodan za dijabetičare i decu od 4 godine.

Čim sam počela da koristim Mycosan, svrab, peckanje i neprijatan miris su odmah nestali. Vrlo brzo sam ponovo mogla da počnem da nosim sandale, jer se na mestima dotadašnjeg crvenila, ljuspica i napuknuća koža se vrlo brzo regenerisala i postala nežnija na dodir.

MycosanFoto: Promo

Mnogo mi se dopalo i to što sadrži četkicu za higijenski tretman, čime se sprečava širenje infekcije na šake i druge delove tela. Nanosi se dva puta dnevno, a treba nastaviti s njegovim korišćenjem dve nedelje nakon povlačenja simptoma, da se infekcija ne bi vratila.

Međutim, ove godine sam opet na bazenu pokupila gljivice, ali nisam reagovala na vreme, pa su se stvari malo otele kontroli. Gljivična infekcija je ovog puta zahvatila i nokte.

Srećom, postoji i specijalni Mycosan – set za tretman gljivičnih infekcija noktiju, koji mi je vrlo brzo pomogao da rešim ovaj i estetski i zdravstveno zaista grozan problem.

Mycosan Atletsko stopalo kutijaFoto: Promo

Tokom i nakon drugog tretmana Mycosanom počela sam da se pridžavam striknog režima nege svojih stopala:

– Imam poseban peškirić za noge i nakon svakog pranja dobro ih obrišem, s tim što posebnu pažnju posvetim predelima između nožnih prstiju.

– Izbacila sam iz upotrebe nekvalitetne sintetičke čarape, već biram one koje dobro apsorbuju znoj. Nosim svuda sa sobom rezervni par, kako bih u slučaju potrebe mogla da ih promenim. Perem ih naopačke, kako bi se pranjem istrebile sve eventualno zaostale gljivice.

– Po savetu lekara, gledam da nikad ne nosim isti par obuće dva dana zaredom, kako bi se cipele ili patike dobro izvetrile i osušile.

I, ono najvažnije – od sada ću uvek da nosim papuče na visoko-rizičnim javnim mestima kao što su svlačionice, bazeni, saune. Jer, iako imam Mycosan, ne želim da rizikujem da se zbog tuđe neodgovornosti ponovo zarazim. A, što se tiče onog “gadnog bazenčeta”, trebalo bi svima da nam bude najbolji drug.

UpozorenjeFoto: Promo

Prati Žena.rs i na našim društvenim mrežama: Facebook, Instagram i YouTube.