loncar-apelovao-na-gradjane-da-daju-krv

“Tu situaciju pratimo iz sata u sat, jer je jako osetljiva. Retko se dešava da odlažemo operacije, možda za dan ili dva, ne više, jer precizno rasporedjujemo doze krvi”, rekao je Lončar za TV Pink.

Ministar ukazuje da davanje krvi spasava život i dodaje da ima pacijenata koji na operaciju mogu da sačekaju, dok pojedini ne mogu.

“Davanje krvi nije politička stvar, to je životna stvar. Bez razvijene svesti o davanju krvi i donorstvu organa, koja postoji svuda u svetu, neće biti ni transplatacija. To je stvar koja zavisi od nas”, rekao je Lončar.

Kaže da su se juče prvi put privatne firme uključile u akciju davanja krvi, i rekao da su česti davaoci krvi navijači naših klubova koji dva ili tri puta godišnje organizuju takve akcije.

“To su nam ozbiljni resursi”, rekao je Lončar.

Govoreći o transplataciji organa, kaže da u Srbiji na organ čeka oko 1.000 pacijenata, koji, ističe, neće preživeti ako nema darodavaca.

“I da postanemo najbogatija država, to nam ne znači ništa ako nemamo organe, jer svaka zemlja ima organe samo za svoje gradjane, ne možete da dodjete na tu listu”, rekao je Lončar.

Upitan o razvoju zdravstvenog turizma u Srbiji, Lončar je kazao da je to veliki potencijal zemlje i dodao da postoji velika zainteresovanost gradjana iz inostranstva za plastične operacije i ostale intervencije u našim klinikama i za rehabilitaciju u našim banjama.

“Mi smo prisutni na svim većim sajmovima, u Londonu, Berlinu, Moskvi… Ogromno je interesovanje za naše klinike, uradili smo akreditacije pojedinim privatnim klinikama, stali smo iza njih jer imaju kvalitet i za koje možemo da garantujemo”, rekao je ministar.

Kaže da su trenutno u Srbiji tri najuglednija nemačka novinara koji će promovisati zdravstveni turizam u Srbiji.