mali-trikovi-da-farba-traje-duze-tip-sampona-i-nacin-na-koji-je-perete-prave-veliku-razliku

29.03.2019. 13:11

Konačno ste se ofarbali kako ste želeli, a nakon samo tri pranja nijansa više nije ista? Ne brinite, postoji rešenje i za ovaj problem.

Trikovi da farba za kosu duže traje Foto: Instagram

Da bi vam sveže ofarbana kosa bila sjajnija i da boja što duže traje, morate da poštujete savete frizera o pranju i stilizovanju. Najbolje bi bilo, za održavanje kvaliteta vlasi, da boju osvežavate na šest nedelja, u slučaju crvenih nijansi na četiri, a da u međuvremenu pripazite kakvom vodom ispirate kosu prilikom pranja i kakvim šamponom da je tretirate.

Izbegavajte vrelu vodu

Topla voda ne isušuje samo kožu. Isto radi i vlasima, I farbi, čiji životni vek zaista skraćuje tako što otvara otvara kutikulu dlake pri čemu se oslobađa i boja. Zbog toga kosu treba da perete vodom sobne temperature, a prilikom ispiranja balsama čak da koristite hladnu vodu koja zatvara kutikulu dlake.

via GIPHY

Koristite šampone za farbanu kosu

Prilikom odabira šampona, uvek se pre opredelite za onaj koji je namenski pravljen za farbanu kosu, jer će pružiti najbolju negu. Ako vam to nije izvodljivo ili isplativo rešenje, bar birajte blaže šampone, koji će manje agresivno delovati na vlasi i samim tim manje spirati boju s njih. Osim šampona, postoje i serumi koji pojačavaju sjaj i dodatno fiksiraju boju, a koji se nanose pre sušenja i feniranja.

Ne preterujte sa stilizovanjem

Bar nedelju dana nakon farbanja suzdržite se da ne koristite prese, figara i sve one simpatične alatke koje vam ulepšavaju kosu, a koje rade po principu zagrevanja. Čak bi bilo dobro kada biste i fen podesili na najblažu temperaturu dok sušite kosu.