U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Danas na Svetog Nikolu ili kako je u narodu poznato na mladog Svetog Nikolu, sabrao se verni narod na liturgiju u manastiru u Kuršumliji,  koji sagradi Stefan Nemanja i od ovog mesta načini prvu prestonicu i rasadnik duhovnosti i kulture. Ovde gde je sve počelo, dođoše verni da zablagodare ocu Nikolaju  za sva dobra i obeleže manastirsku slavu. Liturgiju su održali otac Grigorije, otac Jefrem iz manastira Svetih Arhangela Mihajla i Gavrila u Kondželju, mati Simona iz manastira Svetog Nikolaja Srpskog kod Pločnika, jereji crkve Svete Trojice Slobodan Ilić i Dragan Jevtić  uz pojanje hora. Protosinđel Grigorije, u svojoj  besedi je naglasio je da se manastir što pre kompletno obnovi i zasija u punom sjaju i da se umnoži bratstvo.

  Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, putnika i dece. Njegovo ime znači narodni pobednik, od grčke reči „niki” što znači pobeda i „laos” koja predstavlja narod. Mnoga čuda dešavaju se od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano toči sveto miro, kojim se leče bolesnici. Uz pomoć njegove molitve veruje se da mnogi prohodaju, mnogi progledaju a mnogi po prvi put čuju. U svom zemnom životu uvek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

  Nakon 850 godina postojanja preko 300 godina u ruševinama, manastir se obnavlja a danas na praznik Prenos moštiju svetog oca Nikolaja, obeležena je slava manastirska.

  -Ovaj manastir u Kuršumliji, koji sagradi Stefan Nemanja i od ovog mesta načini prvu prestonicu i rasadnik duhovnosti i kulture, moramo što pre obnoviti.  Da uskora zasija u velikom sjaju kao nekada za vreme Nemanje, Simeona Mirotočivog, da se umnoži u duhovnom pogledu, i kada je bratstvo u pitanju -rekao je između ostalog  protosinđel Grigorije, namesnik. i svima poželeo srećnu slavu na mnogaja leta i Bogom blagosloven praznik

  Otac Jefrem poželeo je i ocu Grigoriju i okupljenima  srećnu slavu i da su uvek okupljaju u velikom broju. Da budu  pod okriljem i zaštitom  Svetog Nikolaja, Svetog Simeona Mirotočivog i svih Nemanjića. Kada je najteže da se sete da su pod okriljen svetorodne loze Nemanjića i Simona i da će biti pod njihovom zaštitom, jer verujućem sve je moguće.

   

  .

   

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=466656