Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji obeležio hramovnu slavu

  U kategoriji Društvo, Kuršumlija, Poslednje Vesti.

  KURŠUMLIJA- Danas na svetog Nikolu čudotvorca dođoše verni sa ocem Grigorijem i monahinjama, mati Simonom iz manastira Svetog Nikolaja Žičkog Srpskog kod Pločnika i sestrom Ninom iz Sokolice sa Kosmeta, da zablagodare ocu Nikolaju  za sva dobra i obeleže hramovnu slavu, po šesti put od oživljavanja manastira. Protosinđel Grigorije svojom besedom pouči ih kako da svoj život upravljaju i kako da se u veri utvrde.

  -Svet je sazdan od dobra. Zlo je od greha, od zlog duha. Bog ne daje greh. Sve što je zlo to nije od Boga. Bog je izvor ljubavi i dobra. Ako dozvolimo da greh uđe u nas opredeljujemo  se za zlo a zlo rađa zlo. Uvek trebamo znati šta je dobro a šta je zlo, i ne smemo primati zlo. Oni koji idu putem dobra, istine i  ljubavi imaju put otkrovenja. Kao što Isus reče: “ja, sam put, istina i život”-istakao je protosinđel Grigorije, a besedu završio rečima:” Bog vas blagoslovio, i svako vam dobro dao. Srećan praznik na zdravlje i spasenje”.

  Pročitajte i…  Šest miliona dinara za obnovu opreme u kuhinji

  Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, putnika i dece. Njegovo ime znači narodni pobednik, od grčke reči „niki” što znači pobeda i „laos” koja predstavlja narod. Mnoga čuda dešavaju se od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano toči sveto miro, kojim se leče bolesnici. Uz pomoć njegove molitve veruje se da mnogi prohodaju, mnogi progledaju a mnoigi po prvi put čuju.U svom zemnom životu uvek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga.

  Procenjuje se da oko polovina Srba u Srbiji slavi Svetog Nikolu, što je čini najčešćom krsnom slavom, a polovina Srba ide na slavu. Na ovaj dan priprema se  isključivo riba i druga posna hrana, jer pada u vreme velikog Božićnog posta.

  Pročitajte i…  Asfaltira se put u Đurevcu

  Nakon 850 godina postojanja i preko 300 godina u ruševinam, manastir je opet oživeo i delimično osposobljen da sija svojom neprolaznom svetlošću i diše plućima liturgijskog života.

  -Manastir svetog  Nikole u Kuršumliji, koji sagradi Stefan Nemanja i od ovog mesta načini svoju  prvu prestonicu i rasadnik duhovnosti i kulture, moramo što pre obnoviti.  Da uskoro zasija u velikom sjaju kao nekada za vreme Nemanje- Simeona Mirotočivog-pojasnio je za Topličke vesti, protosinđel Grigorije.

   

  Inače,  pre šest godine a prvi put posle 323 godine, jerođakon Roman došao je sa ocem Savom Hilandarcem i jednim iskušenikom, i  postavljen za namesnika ove svetinje. Kasnije se pridružuje i otac Atanasije, ne dugo zatim otac Roman se vraća podno Ostroga. Otac Atanasije ostaje sam da brine o svetinji sve do 11. oktobra. 2015. godine, kada je poslat na poslušanje u manastir Lipovac. Manastir ostaje bez monaha. Od tada vikendom u manastir je dolazio otac Vasilije, i to sve do pred Vaskrs kada je otišao ponovo u svetu zemlju Jerusalim. Nakon Vaskrsa otac Atanasije dolazi povremeno  a u međuvremenu vernici se starali da manastir bude otvoren. Zatim 2016. dolazi iz eparhije Sremske iz manastira Grgeteg sa Fruške gore došao je protosinđel Grigorije. On je nastojitelj ove svetinje sve današnjeg dana.

  Pročitajte i…  Studenti u petak potpisuju ugovore

   

  .

   

   

  Kratak url URL: https://toplickevesti.com/?p=475776


  Share Tweet Send
  0 Komentara
  Učitavanje...