marija,-aleksandra-i-neda-nose-na-sebi-cak-25-kilograma:-nikada-nisu-htele-da-budu-princeze,-a-ovog-vikenda-su-se-borile-kao-pravi-vitezovi

Rvu se, udaraju, padaju, ustaju. Borba je žestoka i nikada ne biste rekli da se ispod te teške opreme kriju – žene. One koje nikada nisu želele da budu princeze.

A to je samo jedna od misterija Smederevske tvrđave ovog vikenda. Zidine tvrđave podsećaju na kulise za „Igru prestola“, a zapravo se u Malom i Velikom gradu jedne od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi odigrava deseta „Bitka nacija“, najveći srednjovekovni događaj ovog tipa u svetu.

Više od 2.000 učesnika, 33 zemlje i svi vole bohurt, srednjovekovni borilački sport, mešavinu rvanja i boksa, ali s oružjem karakterističnim za srednji vek.

Sve je u granicama pravila, a tu su i sudije. I tu su i one – devojke koje se bave srednjovekovnim borbama, koje su oživele san svake od nas da nakratko budu Arja Stark.

U Mariji Rakić (38) ta želja tinja već dve, tri godine, koliko prati srednjovekovne festivale. Tamo je jednom videla prikaz bohurta i istog trenutka znala da je to ono što želi. Odmah je našla i kapitena i počela da trenira. Naravno, prvo što jednoj prosečnoj ženi pada na pamet jeste – kako izdržava taj oklop na sebi.

Marija RakićFoto: RAS / RAS Srbija / RAS Srbija

– Ja nosim istočni mongolski oklop, on ima oko 25 kg, nisam ga stavljala na vagu, ali otprilike je toliko – smeje se.

Priča nam da je za bohurt potrebna visoka fizička sprema, da tu ima elemenata rvanja, ragbija, važan je timski duh.

– Ovde zapravo vidiš od čega si napravljen – kaže Marija, koja kad nije bohurt borac, radi kao frilenser za onlajn podršku.

Ona je i samohrana mama jedne šestogodišnje devojčice.

– Kad smo jednom gledale jednu borbu, pitala sam je: Vedrana, da li želiš da ti majka bude vitez ili princeza, rekla je vitez i to je bilo odobrenje koje mi je bilo potrebno.

Bitka nacija u Smeedrevu: Iza ovih oklopa kriju se – žene. Bila je ovo masovna borba žena u revijalnom deluFoto: RAS / RAS Srbija / RAS Srbija

Marija je jedna od četiri devojke koje čine našu žensku reprezentaciju u bohurtu. Pored Marije i Aleksandre, u srpskom timu su i Milica Žigić i Neda Budas, a kapiten im je Aleksandar Urošević.

Aleksandru Politopulos Anđan (33) sigurno znate ako volite orijentalni ples, jer je jedna od naših najpoznatijih plesačica u ovoj oblasti.

– Od malih nogu sam volela borilačke sportove, a ovo je vrlo zahtevan sport, pun adrenalina. Postoji velika umetnost kretanja, potrebna je i inteligencija da bi se radili dueli. Ja sam inače duelista, jedini ženski predstavnik Srbije u duelima. Kategorija mač i štit je jedna od najtežih disciplina. Ostvarila sam jednu pobedu ovde. Malo je falilo da dobijem i Amerikanku, imala sam i više udaraca, ali nisam primetila da mi je mač bio okrenut kako ne treba, pa mi nisu sve priznali – kaže Aleksandra.

Bitka nacija u Smederevu: Norvežanka posle bitkeFoto: RAS / RAS Srbija / RAS Srbija

Bitka nacija u Smederevu: Žene borci na okupuFoto: RAS / RAS Srbija / RAS Srbija

Priča nam o tome kako je sada spremnija za sledeću Bitku nacija, za dve godine, te da će tada, nada se, imati i titanijumsku opremu jer je sada od kaljenog čelika, pa je duplo teža od protivnika.

– Kad skinem svu tu opremu, osećam se kao da mogu da letim!